Visst är det en underbar tid i livet när barnen är små och man få sova tätt intill deras varma andedräkt. Men precis lika mysigt som det är, precis lika enerverande kan det vara att inte få sova ordentligt när de små vänder och vrider sig och du vaknar av en spark i ansiktet titt som tätt.
Med det i åtanke kommer det en tid när det är dags för de små att sova i egen säng. På denna sida kommer vi att dela med oss av våra bästa tips för att få ditt barn att sova i egen säng och varför det kan vara fördelaktigt för barnet att börja sova själv.
Förståelse för barns sömnbehov
Huruvida man väljer att samsova från dess att barnen är små eller inte är ett personligt val som varje familj och förälder själva behöver ta. Oavsett vad kan det vara bra för dig som förälder att ha förståelse för hur barns sömnbehov ser ut i de olika åldrarna.
På så sätt ger du ditt barn de bästa förutsättningarna till en god natts sömn. Barn i olika åldrar har olika sömnmönster och krav, framförallt beroende på ålder. Nedan har vi sammanfattat hur sömnbehovet generellt ser ut för små barn.
0–12 månader
Nyfödda spädbarn och barn upp till ett års ålder behöver cirka 15–18 timmars sömn per dygn. Det kan dock skilja mycket från det nyfödda spädbarnet till ettåringen. Det kan även vara väldigt stor skillnad mellan olika barn. Om ditt barn har svårt att sov kan du alltid ta hjälp av en barnvagnsvaggare som man även kan sätta fast i spjälsängen.
Tips! För nyfödda spädbarn som sover själva i en spjälsäng är det viktigt att ha spjälskydd, så att de inte fastnar. Hitta de bästa spjälskydd för året i vår guide.
1–3 år
Barn på från 1 till 3 år kräver omkring 12–14 timmar per dygn för att fungera optimalt.
3–6 år
När barnen blir omkring 3 år sjunker behovet av sömn något och de flesta barn klarar sig med omkring 11–12 timmar per dygn.
6–12 år
Vid 6 års ålder sjunker behovet något mer och barn upp till 12 år klarar sig oftast med 10–11 timmar per dygn.
12 år och äldre
I den här åldern mostvarar sömnbehovet ungefär samma som en vuxen människa på cirka 8–9 timmar per dygn, men vissa barn behöver mer sömn under puberteten.
Vill du att din bebis ska lära sig sova i egen säng? Läs vår guide om bästa spjälsäng.
Våra bästa tips för barn som ska börja sova i egen säng
Att få barn att börja sova i sin egen säng kan vara en utmaning, men här är några tips som kan vara till hjälp:
- Skapa en trygg miljö och mysig atmosfär:
Se till att barnets säng är bekväm och trygg. Använd mjuka filtar och kuddar, och placera gärna någon av deras gosedjur bredvid dem för att skapa en känsla av trygghet. Gör barnets säng till en plats de tycker om genom att låta dem vara med och välja sängkläder eller dekorera sängen med favoritleksaker. Kanske ditt barn gillar Greta Gris och vill använda det som motiv. - Skapa en rutin:
Etablera en regelbunden kvällsrutin. En konsekvent rutin kan signalera för barnet att det är dags att varva ner och förbereda sig för sömn. Det kan inkludera aktiviteter som läsning, bad eller lugna sånger. Att läsa en bok vid sängående är också en väl berövad och givande rutin. - Gradvis övergång:
Om barnet vanligtvis sover i er säng, överväg att göra övergången gradvis. Kanske kan du ställa in barnets säng i ert rum så att barnet får börja träna på att sova i egen säng där. Ett annat alternativ kan vara att börja med att sitta bredvid sängen tills barnet somnat och sedan öka avståndet successivt över tid. - Positiv förstärkning:
Berömma och belöna barnet när de sover i sin egen säng. Det kan vara små belöningar eller enkel positiv feedback för att skapa en positiv association med att sova i sin egen säng. - Säg godnatt på ett positivt sätt:
När du lämnar barnet för natten, säg godnatt på ett positivt sätt och försäkra dem om att du kommer tillbaka på morgonen. Det kan hjälpa dem att känna sig trygga och veta att du finns där. - Skapa en sömnvänlig miljö:
Se till att rummet är mörkt, tyst och har en behaglig temperatur. En optimal sömnvänlig miljö kan göra det lättare för barnet att somna och stanna i sin säng. Om ditt barn är rädd för mörkret kan en nattlampa vara till hjälp, men barnet bör inte sova med taklampan tänd då det gör det svårare att somna och få bra sömn. - Var konsekvent:
Konsekvens är nyckeln. Försök att vara så konsekvent som möjligt med rutiner och förväntningar för att skapa trygghet och förutsägbarhet för barnet. Barn ska gärna ha en liknande rutin varje dag för att fungera på bästa sätt. - För samtal med ditt barn:
Om barnet är ovilligt att sova i sin egen säng, försök förstå varför. Det kan vara rädsla, separationångest eller andra känslor som du kan arbeta med tillsammans. Genom att föra ett samtal med ditt barn om hens känslor gör du det lättare att hitta en lösning på problemet. - Ha tålamod:
Att övergå till att sova i egen säng kan ta tid. Ha tålamod och var stödjande under denna övergångsperiod.
Att ha en baby monitor kan vara ett utmärkt val för både barnet och föräldrarna att känna sig trygga när de små ska lära sig att sova själva.
Så kan du skapa en trygg sovmiljö
En av de viktigaste sakerna när det kommer till att barnet sover bra i egen säng är att skapa en trygg sovmiljö. Det kan man göra på flera sätt, bland annat med hjälp av de tips vi nämnt ovan.
Nedan har vi dock sammanfattat några konkreta tips som du kan ha användning av när du ska ska förbereda en plats för ditt barn att sova på.
Har ditt barn svårt att sova för att hen har blivit förkyld? Läs våra husmorsknep mot hosta och förkylning. Har du provat det välkända löktricket?
Investera i en bekväm madrass
- En viktig faktor för att få barnet att vilja sova i sin egen säng är att se till att sängen är bekväm. En högkvalitativ madrass som passar barnets ålder och vikt kan göra en stor skillnad. Barn kräver sällan någon premiummadrass då de inte väger särskilt mycket, men det finns bättre och sämre alternativ.
Mörklägg sovrummet
- Ett mörkt sovrum signalerar till hjärnan att det är dags att sova. Investera i mörkläggningsgardiner för att skapa en lugn och avslappnande atmosfär. Detta är särskilt viktigt på sommaren för att hålla ljuset ute, men kan även vara viktigt under resterande tid på året då många barn kan känna sig otrygga om någon kan se in i rummet.
Dekorera
- Det finns massor av sätt att skapa en mysig atmosfär med i ett sovrum. Barn uppskattar ofta nattlampor, självlysande stjärnor i taket eller projektorer som skapar en härlig stjärnhimmel. Det gör att barnet har något att titta på när det ska somna, men kan även vara en trygghet om barnet vaknar på natten och har svårt att somna om.
Det kan även vara hjälpsamt om barnet får vara med och välja sängkläder och färger, eller en särskilt mysig sovkudde/gosedjur/filt att ha i sängen.
Har du en liten bebis och är osäker på om du ska låta ditt barn använda täcke eller en sovpåse? Läs mer av vår guide för sovpåse bra eller dåligt? Samt hitta den bästa sovpåse på marknaden.
Fortsätt läsa
Så kan du skapa en konsekvent sovrutin
Att skapa en konsekvent sovrutin kan vara avgörande för att få ditt barn att sova gott i egen säng.
Prata med barnet
- Om barnet sovit med dig sedan det var bebis kan det vara ett stort steg att lära det att sova i egen säng. I detta fall kan det vara viktigt att inte bara lägga barnet i sängen och vänta på att det somnar. Prata igenom vad som ska ske och förbered barnet.
Det kan också vara betryggande för barnet att ni bestämmer att du ska kolla till hen när hen sover, och att bestämma vad hen ska göra om hen vaknar på natten och känner sig rädd.
Inför en fast läggdagsrutin
- En konsekvent läggdagsrutin är nyckeln till att etablera sunda sömnvanor. Skapa en ritual som inkluderar bad, en godnattsaga och lugn musik för att signalera att det är dags att sova. att läsa en bok för barnet innan det ska somna kan också vara behjälpligt. Det ger även mysig kvalitetstid för föräldrar och barn att sitta tillsammans och läsa innan natten.
En god idé kan vara att be barnet att bidra med vad den önskar i släggdagsrutinen. På så vis känner sig barnet delaktigt och det kan göra detta steg lite enklare.
Använd nattlampa vid behov
- En svag nattlampa kan erbjuda tröst och minska rädslan för mörker. Se till att den inte är för ljus för att undvika att störa sömnen.
Undvik skärmtid innan läggdags
- Skärmtid kan påverka sömnen negativt. Se till att stänga av elektroniska enheter åtminstone en timme före läggdags för att underlätta en bättre nattsömn.
Hantera nattskräck och rädslor
Kommunicera och lugna
Om ditt barn upplever nattskräck eller rädslor är det viktigt att kommunicera öppet. Lugna dem genom att förklara att de är trygga och säkra i sin säng. Det finns olika typer av nattskräck. Vissa barn är helt enkelt rädda för mörkret eller kan vakna för att de haft mardrömmar. Andra barn kan drabbas av nattskräck.
Nattskräck är per definition ett tillstånd då barnet vaknar och skriker i ren skräck. Barnet kan ofta vara otröstligt eller triggas ytterligare av att du närmar dig det. Det beror på att trots att barnet ser ut att vara vaken så är det faktum att barnet sover. Detta tillstånd påminner om tillståndet man kan vara i som sömngångare.
Det finns inget riktigt botemedel mot nattskräck av den här typen, men i vissa fall kan det hjälpa med olika strategier som att se till att barnet går på toaletten och kissar innan det lägger sig, att barnet inte hinner bli för trött innan det somnar, eller väcka barnet strax innan det brukar vakna av nattskräcken.
Summering
Att få ditt barn att sova i egen säng kräver tålamod och konsekvens. Genom att förstå deras individuella sömnbehov, skapa en trygg sovmiljö och införa en konsekvent läggdagsrutin, kan du hjälpa ditt barn att utveckla sunda sömnvanor. Kom ihåg att varje barn är unikt, så det kan ta lite tid att hitta den bästa strategin som fungerar för just er.
Mitt namn är Billie och jag har drivit Barnfavoriter sedan början av pandemin tillsammans med två vänner som hjälper mig att testa alla produkter. Är själv tvåbarnsmamma och jobbar till vardags som barnsköterska.