Packa den ultimata förlossningsväskan

Börjar det magiska datumet närma sig? Oavsett om du förväntar dig en spontan förlossning eller har ett planerat förlossningsdatum kan det vara en bra idé att ha förlossningsväskan packad och klar.

Att packa inför denna fantastiska händelse är inte enbart en ritual av gulliga bodys och blöjor i minsta storlek, det krävs en del tanke bakom. Och att packa mitt i ett värkarbete, eller när du inte kan tänka på annat än den lilla personen du snart ska få hålla i dina armar, kan vara mer än en liten utmaning.

Nedan följer den ultimata packningslistan för förlossningsväskan. Allt är uppdelat i kategorier så att du enkelt kan se vad som är ett “måste” och vad som kan vara bra att ha.

Tydlig uppdelning och i tid

För att göra det riktigt enkelt för dig gör du bäst i att packa åt dig och ditt ofödda barn separat. Det räcker med en väska, men se till att ha tydlig uppdelning mellan era saker så att du enkelt hittar det du behöver när du behöver det. 

  • Tänk även på att packa förlossningsväskan i tid. Senast 2-4 veckor innan beräknat förlossningsdatum är en bra tumregel.

Måsten till mamma

Gravidkvinna inför förlossningen

Förlossningsbrev, ID-handling & betalkort

Se till att packa ner förlossningsbrevet överst i väskan eller på en plats där du lätt kan komma åt det. Lämna över brevet när du kommer in på förlossningsavdelningen så kan du känna dig trygg i att personalen får ta del av dina önskemål och ni kan tala om olika alternativ.

Glöm inte heller ID-handling och betalkort.

Mobil & laddare

Även om telefonen kanske inte kommer gå varm under själva födseln så vill du så klart ha möjlighet att dela med dig om de goda nyheterna när ditt lilla mirakel är fött. Dessutom kan telefonen vara bra som underhållning om förlossningen drar ut på tiden.

Bekväma kläder

Ja, du har säkert hört det men vi säger det igen. Glöm inte att ta med dig riktigt sköna kläder. Detta gäller även underkläder. Se till att ha rikligt med sköna trosor så att du kan byta så ofta som du önskar och om du är lite frusen om fötterna kan ett par extra tjocka och sköna strumpor eller bekväma inneskor. Du kan med fördel packa överdelar som går att knäppa upp. Detta underlättar vid amning.

På sjukhuset har du möjlighet att låna rockar, vilket de flesta föredrar, så du behöver inte packa särskilt många ombyten.

Amningsbh, linne och inlägg

En eller två riktigt mjuka bh:ar är perfekt som stöd för ömma bröst. Amningsinlägg för läckage och bröstvårtskräm för ömma bröstvårtor är också bra att ha.

Att ha med sig nappflaskor är alltid bra ifall du redan nu vet att du inte ska amma eller om det mot förmodan inte skulle fungera med amningen.

Toalettväskan

Tandborste, tandkräm, milda (eller parfymfria) duschprodukter, deodorant, och läppbalsam är måsten i toalettväskan.

Dina favoritsnacks

Det är inte ovanligt att förlossningar drar ut på tiden, men det är inte alltid lätt att få i sig någon näring mellan verkar. Snabba snacks som du gillar kan underlätta om du behöver få i dig något ätbart när du inte har aptit. Bra snacks kan vara, frukt, proteinbars och nötter.

Bindor

Bindor i största storleken kommer väl till pass både på sjukhuset och på hemfärden. Se till att ha ett extra paket liggande hemma också.

Måsten till bebis

måsten för förlossningsväskan bebis

Att bebis får allt hen behöver är naturligtvis precis lika viktigt som att du får det du behöver. Det behöver dock inte innebära att du packar med dig hela hemmet.

Nyfödda bebisar är ganska blygsamma när det kommer till materialistiska krav och att få ligga hud mot hud med sina föräldrar räcker långt. Här nedan finner du dock det viktigaste att ha med sig till din nyfödda bebis.

Kläder

Vilka kläder du packar med dig till bebis beror naturligtvis på väderlek och årstid. Bebisar kan snabbt smutsa ner kläder så några ombyten är bra att ha. Din bebis kommer troligtvis spendera mycket tid hud mot hud med dig (och din partner) och därmed behövs inga stora mängder kläder. Inkludera till exempel:

  • Bodys (omlottbodys är enkla att klä på en nyfödd då de kan öppnas helt)
  • Byxor
  • Bomullsmössa
  • Strumpor
  • Pyjamas

Babyskydd

Om ni ska åka hem med bil är ett babyskydd ett absolut måste. Glöm inte att packa med babyskyddet när ni åker in till förlossningen. Om ni inte använt babyskyddet tidigare kan det även vara en god idé att se till att prova att installera det innan det är dags för förlossning.

Filt och ytterkläder

Oavsett om vädret är varmt eller kallt kan det vara mysigt att bädda in din nyfödda bebis i en härlig filt medan ni befinner er på sjukhuset. Om det är kallt ute kan en varm och härlig vinteroverall också komma väl till pass.

Blöjor och våtservetter/tvättlappar

På de flesta sjukhus får du blöjor men det kan oavsett vara en bra idé att ha några extra med dig för hemfärd. Om du är osäker på hur de gör på ditt sjukhus rekommenderar vi att du packar ett litet paket. Ett paket våtservetter eller tvättlappar är med också viktigt.

glad bebis förlossningsväska

Bubblare för mamma och barn

Ovan hittar du de viktigaste och mest användbara sakerna att packa ner i förlossningsväskan. Men självklart bör du fylla väskan med personliga saker som just du föredrar. Andra populära saker att packa i förlossningsväskan är:

  • Vattenflaska (det är lättare att dricka ur flaska än vatten om du ligger ner)
  • Gosedjur till bebis
  • Surfplatta eller laptop att titta på film eller serier på
  • Kamera
  • Extra mjukt toalettpapper
  • Bindor i största storleken
  • Hårsnoddar för dig med långt hår
  • Nappar i minsta storlek

Glömt något?

Ingen panik mamma. Om du mot förmodan skulle ha glömt något finns det alltid en lösning på problemet. Saknas det blöjor? Kommunicera med personalen på förlossningsavdelningen så ska du se att det löser sig. Glömt ditt förlossningsbrev? Berätta för personalen hur du önskar din förlossning. Saknas det godis och annat gott? Skicka din partner till kiosken. 

Allt ordnar sig, och när du för första gången håller bebis i dina armar kommer alla problem vara som bortblåsta. Hoppas du tyckte om detta blogginlägg, som var det första från barnfavoriter.se