Är sovpåse bra eller dåligt?

Som kommande eller nybliven förälder ställs man inför mängder av viktiga beslut. Besluten som ska fattas innefattar allt från hur barnet ska matas, och med vad, till hur det ska sova. Och när det gäller just sömn är det många föräldrar som funderar på hur sängen ska bäddas- Är det säkert med täcke och kudde? Eller bör man använda det populära alternativet sovpåse? 

I denna text kommer vi att fördjupa oss i sovpåsar och kika närmare på för- och nackdelar med att använda sovpåse. Vi kommer även lista marknadens bästa sovpåsar för att göra det enkelt för dig att välja rätt produkt till din baby.

Bästa sovpåsar sammanfattning

Bästa sovpåse för nyfödda 2024Ergobaby Swaddler
Bästa sovpåsen på språng 2024Ergobaby
Bästa sovpåsen i olika tjocklekar 2024Done by Deer
Bästa design på sovpåse 2024Garbo & Friends

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa sovpåsar 2024

Vi har naturligtvis tagit på oss uppgiften att testa och välja ut marknadens bästa sovpåsar åt dig och andra föräldrar med liknande funderingar. Viktigt för oss när vi testar produkter som denna är förutom säkerhet även användarvänlighet, material, design och pris. Med detta i åtanke har vi valt ut våra testfavoriter utan inbördes ordning.

1. Ergobaby Swaddler för Nyfödd

Ergo baby Swaddle sovpåse test

Trots att denna produkt går under namnet “swaddle” får man nog kategorisera det som en sovpåse. Ergo baby Swaddle är perfekt för att hjälpa det nyfödda barnet att anpassa sig till livet utanför magen som kan kännas stort och tomt efter att ha spenderat 9 månader omsluten i magen. 

Ergo baby Swaddle passar nyfödda barn och kan justeras för perfekt passform. Den innehåller dessutom funktioner som hjälper till att hålla swaddlen på plats. Till exempel:

 • Armfickor och benpositioner som ser till att swaddlen inte öppnar sig när barnet sover.
 • Patenterad Healthy Hip Positioner som håller barnets ben och höfter i en ergonomisk position.
 • Benpåsen på denna swaddle är löstagbar för att underlätta blöjbyten.
 • Tillverkad i 100% bomull och maskintvättas i 30 grader.

Vad tycker vi?

Fin sovpåse/swaddle som kommer i ett par olika neutrala designer och passar även den minsta bebisen. Enkelt att använda och ger förutom värme en extra trygghet till barnet. Lätt att tvätta ren i maskin och lätt att använda både under sommar och vinterhalvår.

Pluspoäng för att den hjälper till att hålla barnets höfter på plats och för det överkomliga priset på cirka 299 kronor. Minuspoäng för att barnet växer ur produkten relativt fort.


2. Ergobaby sovpåse på språng

Ergobaby sovpåse på språng

Egobaby sovpåse på språng är en sovpåse avsedd för det lite äldre barnet. Lämplig ålder för denna sovpåse är cirka 6-18 månader eller 18 – 36 månader (kommer i två varianter och finns även i flera designer). Speciellt med sovpåse på språng är att det finns två öppningar för barnets fötter som går att öppna och stänga efter behov. 

 • Kan användas både vid sov och lek tack vara de öppningsbara hålen för fötterna.
 • Finns i två storlekar som passar barn äldre än 6 månader.
 • Dragkedjan går åt båda håll för att förenkla blöjbyten.
 • Sovpåsens längd är justerbar för att passa barnet i olika åldrar
 • Har en resvänlig slits som gör det enkelt att använda sovpåsen även i sittvagn och bilstol.

Vad tycker vi?

Rent generellt anser vi inte att sovpåsen är lika användbar vid en ålder som överstiger 12 månader. Barn i den åldern kan gott och väl använda täcke utan att det förekommer någon speciell säkerhetsrisk med det. Dock kan den vara till nytta för barn som vant sig att sova i sovpåse eller som sparkar av sig täcket. 

Denna sovpåse på språng är varm och bekväm och kan användas med fötterna i eller utanför. Det gör att det är enkelt att gå från sömn till lek och tillbaka till sömn när det är dags. Perfekt istället för filt i vagnen. Plus i kanten för att det går att justera längden på sovpåsen och att den kommer i två olika varianter. Inga direkta minus mer än att det kanske inte är en helt livsnödvändig produkt.


3. Done by Deer sovpåse

Done by Deer sovpåse

Done by Deer är ett danskt märke med fantastiskt fin design och milda färger i allt från neutralt beige till pastelltoner i blått och rosa. Denna sovpåse är otroligt mysig och kommer i två olika tjocklekar, varav den tjockare varianten passar utmärkt för höst och vinter.

 • Finns i två tjocklekar
 • Tillverkad i 100% OEKO-tex bomull
 • Tvättas i maskin i 40 grader
 • Ärmlös för mer rörelsefrihet för barnet
 • Dragkedja som gör det enkelt att reglera värmen.

Vad tycker vi?

Denna sovpåse från danska Done by Deer kostar omkring 399 till 499 kronor och är värd varenda krona. Att den kommer i två olika tjocklekar gör det lätt att välja rätt sovpåse beroende på den årstid den är tänkt att användas. Plus i kanten för fin design och OEKO-tex certifierad bomull. Minus för att sovpåsen inte kan öppnas underifrån.


4. Garbo & Friends sovpåse

Garbo & Friends sovpåse

Garbo & Friends sovpåse kommer i flera vackra designer med romantiskt vackra tyger och mer neutrala alternativ. Denna sovpåse är tillverkad i 100% polyester och yttertyg i 100% bomull, öppnas och stängs med knappar.

Denna sovpåse passar barn från födseln upp till en ålder på 9 månader. Tjockleken på materialet gör den lagom varm för ett normalt tempererat rum. Vid kallare temperaturer kan en pyjamas med fördel användas.

 • OEKO-tex certifierad
 • Vacker att titta på
 • Mysig för barnet och passar från födsel upp till 9 månader
 • Kan tvättas i maskin i 40 grader och torktumlas i låg temperatur
 • Ärmlös för mer frihet

Vad tycker vi?

Det här är en av våra favoritprodukter. Den är både fin nätt och otroligt mysig. Något dyrare med ett pris runt 799 kr men har till sin fördel att den både kan tvättas i maskin och torktumlas vilket minskar behovet för mer än en sovpåse i hemmet.

Plus i kanten för den OEKO-certifierade textilen och de många olika designer det finns att välja mellan. Ett litet minus för knapparna som är något mer tidskrävande än dragkedja och att sovpåsen inte går att öppna endast vid fötterna.


Vad är en sovpåse?

En sovpåse påminner mycket om de sovsäckar som används vid camping men är gjorda för små barn och har därför armar eller axelband. Till skillnad från en åkpåse används sovpåsen mer som ett klädesplagg. Sovpåsen är ofta tunnare i materialet i en åkpåse och används inte som det yttersta skyddande lagret i en vagn såsom åkpåsen görs. 

Sovpåsar kan se olika ut i utseende men gemensamt för alla är att de är stängda ner till som en påse. Nederdelen är rymlig för att ge barnet möjlighet att röra fritt på benen. I övrigt kan de se mer ut som ett förkläde eller som en tröja på överdelen. Det vill säga, med eller utan ärmar.

För vem är en sovpåse bra?

Sovpåsar används framförallt till små barn som ännu inte lärt sig gå. Äldre barn kan lätt bli irriterade om de får svårt att sträcka ut benen så mkt som önskat och därför rekommenderas vanligt täcke till dessa. 

Sovpåsar passar bra till små barn eftersom de är säkrare än vanliga täcken. Täcken och filtar kan lätt glida upp över det mindre barnets ansikte. Detta sker eftersom små barn har en reflex som innebär att det lyfter upp armarna rakt upp över huvudet, detta kan dessvärre innebära att de drar med sig täcket eller filten över huvudet vilket i värsta fall kan vara livsfarligt.

Bara detta är skäl nog till att använda en sovpåse framför täcken eller filtar. Sovpåsen är dessutom ett utmärkt val i kombination med en vanlig pyjamas, för att hjälpa barnet att hålla värmen ordentligt när det sover. 

En del menar att sovpåsen inte är nödvändig och att ett babynest och en gallerfilt räcker för att hålla barnet varmt. Dock är det faktiskt möjligt att kombinera sovpåsen med ett babynest eftersom de båda produkterna faktiskt har helt olika funktioner. Däremot kan du med fördel hoppa över kudden som inte tillför något för ett litet spädbarn. 

Hur ska jag klä mitt barn inför natten?

Många funderar på hur de ska klä sitt barn när det är dags att sova. Faktum är att det inte finns ett korrekt svar på denna fråga. Det här beror helt enkelt på hur varmt det är och hur varmt ditt barn är. 

I vårt nordiska klimat kan det krävas både body, pyjamas och någon form av filt, täcke, åkpåse eller sovpåse på vintern. På sommaren kan det räcka gott och väl med en tunnare pyjamas. 

Det bästa sättet att kontrollera att ditt barn håller lagom temperatur är att känna i nacken. Om barnet känns svettigt är det troligtvis för varmt klädd. 

sovpåse sovande bebis

Sovpåsar med eller utan ärmar?

Sovpåsar förekommer i varianter med och utan ärmar. Om du funderar över vilken variant som passar dig och din bebis bäst så är det bästa sättet att avgöra helt enkelt att utgå från era behov och när den ska användas.

Vad är viktigast för dig? Handlar det enbart om att ersätta en filt för att säkerställa att barnets ansikte inte täcks när det sover? Ja då räcker det troligtvis gott och väl med en ärmlös. Om du däremot vill att sovpåsen ska ersätta en pyjamas, då kan en med ärmar vara ett bättre alternativ. I de flesta fall föredrar vi sovpåsar utan ärmar.

Varför vi föredrar sovpåsar utan ärmar:

 • Lättare att reglera temperatur.
  Om det är varmt ute kan du ha en kortärmad eller ingen body /pyjamas under.
  Vid kallare temperaturer kan du välja en långärmad.
 • Större frihet. Genom att undvika ärmar får bebisen det lättare att röra fritt på armarna.
 • Oftast lättare att justera storleken på. 

Fördelar med sovpåsar

Det finns flera anledningar till att välja att använda sovpåse istället för täcke. Några av dem inkluderar:

 • Sovpåsen stannar på plats och riskerar inte att glida av barnet eller hamna över barnets ansikte när det sover.
 • Kan användas både i vagn, i spjälsängen och i babynestet.
 • Finns både med och utan ärmar
 • Ger barnet möjlighet att röra fritt på benen
 • Kan användas från nyfödd
 • Om det är varmt nog och barnet inte behöver pyjamas blir det lätt att byta blöjan på natten.

Nackdelar

Det är svårt att uppge direkta nackdelar med en så bra uppfinning som sovpåsen men det man bör vara medveten om är att:

 • Sovpåsar kan inte ersätta det bästa spjälskyddet när barnet börjar röra på sig
 • Det kan behövas extra pyjamas eller filt om det är kallt ut
 • Är inte lika bra när barnet börjar gå och vill ha mer plats för fri rörelse
 • Om du använder sovpåsar regelbundet kommer du troligtvis behöva investera i mer än en så att du får möjlighet att tvätta dem.

Sammanfattning

Om du är orolig för att barnet ska råka dra täcket över huvudet när du sover så är en sovpåse ett bra alternativ. Det finns mängder med produkter på marknaden men allra bäst blir det om du väljer en som du vet kan uppfylla de behov som du och din bebis har.

Sovpåsar i bra kvalitet ska kunna hålla bebisen varm samtidigt som du också slipper oroa dig för att det värsta ska hända. Materialet på sovpåsen behöver vara ett sådant som andas väl men som för enkelhetens skull även kan tvättas i maskin. Väldigt stort plus i kanten ger vi till de sovpåsar som dessutom kan torktumlas.