Syskonvagn eller ståbräda – Vilket är bäst?

När man välkomnar ett nytt syskon eller har flera barn kan behovet av en barnvagn med fler sittplatser uppstå. Att kunna transportera alla barnen på ett säkert och bekvämt sätt blir då en prioritet för föräldrarna.

Men en syskonvagn passar inte alltid alla familjer av olika skäl. Det kan finnas situationer där en alternativ lösning behövs. I vissa fall kan en enkelvagn kombinerad med en ståbräda vara ett utmärkt alternativ, där det äldre barnet kan åka när de små benen behöver avlastas.

Låt oss titta närmare på fördelarna och egenskaper med både syskonvagnar och ståbrädor för att ta reda på vilket alternativ som passar bäst för just er familj.

Syskonvagnar för de med flera små barn

En syskonvagn är en vagn som är speciellt designad för att transportera två eller flera barn samtidigt. Med sina dubbla säten och robusta konstruktion gör den det enkelt att köra och manövrera.

En av fördelarna med en syskonvagn är att båda barnen får sin egen plats att sitta eller ligga på, vilket ger dem komfort och tillräckligt med utrymme att röra sig. Dessutom kan syskonvagnar vara utrustade med olika barnvagnstillbehör som solskydd, regnskydd och förvaringsutrymmen, vilket gör dem praktiska och mångsidiga i olika väderförhållanden och förvaringsbehov. Detta ger föräldrarna möjligheten att vara väl förberedda och ha allt de behöver inom räckhåll.

syskonvagn för små barn

Å andra sidan finns det några nackdelar med syskonvagnar att ta hänsyn till. Till att börja med är de vanligtvis större och tyngre än en vanlig barnvagn, vilket kan göra dem mindre smidiga att transportera och förvara. Det kan kräva extra utrymme i bilen eller hemmet. Dessutom kan det vara svårt att navigera genom trånga utrymmen eller smala passager med en stor syskonvagn. Det är viktigt att överväga dessa faktorer och säkerställa att man kan hantera och använda en syskonvagn på ett bekvämt sätt innan man tar beslutet.

Om man har två mycket små barn kan en syskonvagn vara enda alternativet. Eventuellt kan man välja att kombinera en enkelvagn med en bärsele.

Ståbrädan för dig med ett lite äldre barn

För dig som har ett barn som själv promenerar och klarar av att hålla i sig själv finns ståbrädan som alternativ. En ståbräda, även kallad åkbräda, är som en plattform som fästs på barnvagnens baksida och ger ett äldre syskon möjlighet att stå och åka medan föräldern skjuter vagnen. Ståbrädan är ett populärt alternativ för föräldrar med ett äldre barn som inte behöver sitta hela tiden, men fortfarande kan behöva en paus från att gå långa sträckor.

En fördel med ståbrädan är dess enkelhet och användarvänlighet. Den är lätt att montera och demontera efter behov, vilket gör den smidig att använda när det äldre barnet växlar mellan att gå själv och åka på brädan. Dessutom tar ståbrädan inte upp lika mycket utrymme som en syskonvagn, vilket är fördelaktigt när det gäller förvaring och transport.

ståbräda för äldre barn

Det är dock viktigt att notera att barnet som står på brädan inte får samma nivå av bekvämlighet och skydd som de som sitter i en syskonvagn. Det finns ingen stödjande sits eller sele för det äldre barnet, vilket kan göra det mindre bekvämt under längre turer. Dessutom har barnet inte samma skydd mot väderförhållanden, såsom sol eller regn, som syskonen i en syskonvagn kan ha genom olika tillbehör.

En annan faktor att överväga är att en ståbräda kan påverka vagnens manövrerbarhet och stabilitet. Med en extra vikt på baksidan kan det vara lite svårare att styra och svänga jämfört med en traditionell barnvagn.

Vad är bäst?

Det går inte att säga vad som är bäst mellan dessa två alternativ då det helt och hållet beror på familjens behov, barnens ålder. Hur ofta det ska användas och så vidare. Ska man generallisera så kan man säga att om du har två mindre barn så är en syskonvagn det bättre alternativet.

Om du däremot har ett syskon på 3 år eller mer är ståbrädan ett riktigt bra verktyg. Dessutom erbjuder en del tillverkare ståbrädor med en extra sits så att även barnet på ståbrädan kan få vila benen ordentligt om det behövs. 

Spana in vår omfattande köpa barnvagn guide för att se vad som är viktigast för dig.