Bästa babyskydd 2024: Ett fullständigt test

Säkerhet och trygghet för ditt barn bör alltid vara högst prioriterat när det gäller bilresor. I vår guide till de bästa babyskydden på den svenska marknaden utforskar vi ett brett spektrum av alternativ, från prisvärda val till premiumlösningar, alla noga utvalda för att uppfylla höga säkerhetsstandarder.

Oavsett om du är förstagångsförälder eller söker en uppgradering, har vi något för dig. Vår omfattande köpguide kommer att hjälpa dig att göra det rätta valet och säkerställa ditt barns välbefinnande under bilresorna. Dessutom besvarar vi de vanligaste frågorna om babyskydd, så att du kan göra ett välgrundat köp.

Låt oss tillsammans hitta det bästa alternativet för dig och din familj.

Innehåll På Sidan Visa

Sammanfattning bästa babyskyddet 2024

  1. Maxi Cosi Pebble ProBabyskydd bäst i test 2024
  2. BeSafe Izi Go modular X1 i-size – Bästa populära babyskyddet
  3. Britax Römer Primo – Bästa budget alternativ av babyskydd bäst i test
  4. Cybex Cloud Z i-size – Bästa roterande babyskydd
  5. Doona+ Babyskydd – Bästa alternativ om du vill skippa barnvagnen

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bäst i test babyskydd – Våra toppval – Bästa babyskydden 2024

1. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size (bäst i test)

Maxi-Cosi Pebble Pro är ett populärt babyskydd som även blivit en favorit hos vår testpanel på grund av dess mångsidighet, säkerhet och komfort.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är mångsidig när det kommer till montering. Det kan användas tillsammans med flera Isofix-baser från Maxi-Cosi eller direkt i bilen med bilbältet – vilket gör att du kan få användning av babyskyddet oavsett vilken bil du använder.

Om du använder Maxi Cosi Pebble Pro tillsammans med Maxi Cosi 3 kan du dra nytta av det så kallade feedbacksystemet vid montering. Detta system består av gröna och röda ljusindikatorer och visar om monteringen har genomförts korrekt genom att ge grönt ljus, och rött vid felaktig montering. Detta minskar risken för felaktig installation och ökar därmed säkerheten för bebisen.

När du använder Maxi Cosi Pebble Pro i-Size i kombination med en bas tar den inte upp överdrivet mycket plats i bilen. Precis som andra liknande lösningar med en bas är den mer utrymmeskrävande än när babyskyddet bältas fast utan bas, men fördelarna med den här lösningen är övervägande många och ändå inte för bulkig.

Att fästa babyskyddet i basen är en smidig process, och det är enkelt att hitta rätt läge för att säkra det. För att ta bort babyskyddet från basen finns spärrar på båda sidor, och det krävs endast ett enkelt drag för att lyfta av Pebble Pro. Något som är bekvämt för dig som vet med dig att du ofta kommer behöva lyfta ur babyskyddet ur bilen.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size erbjuder optimal komfort för spädbarn. Det medföljande spädbarnsinlägget består av två delar, vilket gör det enklare att anpassa babyskyddet när ditt barn växer. Klädseln på babyskyddet är mjukt och följsamt och kan enkelt tvättas för fortsatt trivsel för ditt barn.

Några särskilt uppskattade funktioner hos Maxi Cosi Pebble Pro är sufletten som kan spännas fast på handtaget vid behov och bältet hos Maxi Cosi Pebble Pro som är väl genomtänkt. När det öppnas håller sig axelremmarna uppe och förenklar att sätta in och spänna fast barnet. Något som många föräldrar uppskattar.

Specifikationer

Vikt Babyskydd:4,4 kg
Vikt Bas:7,4 kg
Längd:68 cm (med handtaget uppfällt)
Bredd:44 cm (med handtaget uppfällt)
Höjd:56 cm (med handtaget uppfällt)
Montering:Bas eller
Bilens trepunktsbälte
Bältesupphängning:Ja
Sufflett:Ja
Sele:Trepunktssele med enhandsjustering
Säkerhetsstandard:Godkänd enligt
i-Size
Övrigt:Har förlängningsbart rygg/nackstöd

Testpanelens ord:
Maxi Cosi Pebble Pro i-Size har förtjänat sin mycket populära status bland föräldrar och babys. Med dess användarvänliga design och säkerhetsfunktioner är det en pålitlig följeslagare för ditt barn under bilresan.

Denna babyskydd prioriterar både barnets komfort och föräldrarnas önskan om säkerhet. Det är helt enkelt ett högkvalitativt babyskydd med alla önskade funktioner.

2. BeSafe Izi Go modular X1 i-size

BeSafe iZi Go Modular™ X1 är ett imponerande babyskydd som prioriterar både säkerhet och komfort under hela användningstiden. Detta babyskydd är tillverkat i samverkan med det uppskattade och populära varumärket Stokke som är mycket populära på grund av sina barnvagnar.

Och det enastående med Besafe iZi Go Modular™ X1 är dess förmåga att enkelt anslutas direkt till Stokkes barnvagnar. Detta är möjligt tack vare de integrerade barnvagnsadaptrarna som inte bara underlättar kopplingen utan även har en färgindikator som visar om babyskyddet är korrekt monterat. Det ger extra trygghet för föräldrarna.

Monteringen av BeSafe's babyskydd med isofixbas för Go Modular X1 är enkel och säker. Tydlig färgkodning och ljudindikatorer ger vägledning för korrekt installation. Anslutningen av babyskyddet till basen är snabb och problemfri, och borttagningen är lika enkel med en spärr och lyftfunktion.

För extra flexibilitet kan babyskyddet också monteras med bilbältet om så önskas. BeSafe har verkligen prioriterat användarvänlighet för att säkerställa korrekt installation och föräldrars förtroende i säkerheten under bilresor.

När det kommer till komfort har man inte sparat på krutet. Medföljande ”New Born Hugger” omsluter ditt barn och ger inte bara ökad komfort utan också ökad säkerhet. Det här babyskyddet växer med barnet i flera steg, så att ditt barn alltid har maximal säkerhet och komfort under hela den period som babyskyddet användas.

De extra inläggen (New Born Hugger) kan tas bort när barnet är större och ge mer plats och en mer upprätt sittande position som krävs.

Stokke BeSafe iZi Go Modular™ X1 är utrustad med en integrerad solskärm som inte bara ger skugga och skydd mot solen utan också har ventilation för ökad komfort. Dessutom har den ett solskydd med SPF 50+, vilket gör den till ett utmärkt val för dig som vistas mycket i solen eller i ett varmare klimat.

Vid en eventuell krock skyddar Stokke iZi Go Modular™ X1 ditt barn på bästa sätt. Det är utrustat med Dynamic Force Absorber™, som absorberar kraften från krocken och minskar belastningen vid en eventuell sidokollision med upp till 20 %. Detta babyskydd uppfyller säkerhetskraven enligt i-Size (UN R129) och ger extra trygghet under resan.

Specifikationer

Vikt Babyskydd:Ca 4,2 kg
Längd:66 cm (med handtaget uppfällt)
Bredd:44 cm (med handtaget uppfällt)
Höjd:58 cm (med handtaget uppfällt)
Ålder:Ca 0-12 månader
Godkänd för användning:Från 40 till 75 cm i längd
Användning:Bakåtvänd position
Montering:Bas (säljes separat) eller
med bilens trepunktsbälte
Avtagbar klädsel:Ja
Sufflett:Inbyggd solskräm med ventilation och
SPF 50+ solskydd
Sele:Fempunktssele för maximal säkerhet
Säkerhetsstandard:Godkänd enligt
i-Size
Spädbarnsinlägg:Ja, medföljer en ”New Born Hugger” för
ökad säkerhet och komfort
Övrigt:– Dynamic Force Absorber™ för ökat sidokollisionsskydd
– Smarta magneter för enkel hantering av internbältet
– Växer med barnet i flera steg
– Kan fästas direkt på alla Stokke barnvagnar

Testpanelens ord:
Stokke iZi Go Modular™ X1 by BeSafe® erbjuder enastående säkerhet och komfort för ditt barn under bilresor.

Dess smidiga anslutning till Stokke-vagnar, integrerade solskärm och användarvänliga justeringar gör det till ett utmärkt val för föräldrar som vill ge sina barn det allra bästa under resan.

3. Britax Römer Primo (budgetval)

Britax Römer Primo babyskydd är en tysktillverkad bilbarnstol som erbjuder hög säkerhet och komfort för ditt barn. Med vadderade sidovingar som absorberar kraften vid sidokollisioner och en Y-sele med mjuka kuddar, prioriteras ditt barns säkerhet och bekvämlighet.

Britax Römer Primo babyskydd levereras med ett spädbarnsinlägg som kan justeras efter barnets tillväxt. Den generösa bredden på babyskyddet ger även större bebisar gott om utrymme, och den bekväma lutningen ser till att huvudet inte faller framåt under plötsliga inbromsningar.

En praktisk sufflett med många inställningsmöjligheter skyddar ditt barn från solen, även om den har en tendens att låta lite när den justeras. Trepunktselen är enkel att justera, och när ditt barn växer kan selen träs om manuellt för att ge mer plats.

Britax Römer Primo babyskydd kan monteras direkt i bilen med bilens 3-punktsbälte eller med den medföljande ISOfix-basen. Basen har fasta isofixarmar, vilket kan göra installationen något besvärlig i vissa bilar. Samtidigt är syftet med isofix-basen inte att den ska installeras vid varje användning och själva babyskyddet är enkelt att sätta på och av på basen, så där är det inget problem. Detmk ergonomiska bärhandtaget gör det bekvämt att bära skyddet, och priset på babyskyddet och basen är konkurrenskraftigt.

Sammanfattningsvis erbjuder Britax Römer Primo babyskydd en pålitlig och säker lösning för ditt barn, särskilt om du har en begränsad budget men fortfarande ställer höga krav på säkerhet och komfort.

Specifikationer

Vikt Babyskydd:4 kg
Maxvikt:13 kg
Ålder: 0 – 13 månader
Mått:53,5 x 44 x 62,5 cm
Användning:Bakåtvänd position
Montering:Bilens trepunktsbälte eller
ISOfix-bas (säljs separat)
Sufflett:Ja, solskyddfaktor UPF 50+
Säkerhetsstandard:Godkänd enligt ECE R44/04
Rengöring:Maskintvättbar klädsel
Spädbarnsinlägg:Ja
Övrigt:– Flexibelt resesystem med Click & Go-installation
– Smidig kompatibilitet med många olika barnvagnar

Testpanelens ord:
Britax Römer Primo babyskydd erbjuder tysk tillverkningskvalitet och prioriterar säkerhet och komfort. Britax Römer Primo imponerar med att erbjuda ett prisvärt alternativ utan att kompromissa med funktioner som den justerbara suffletten för solskydd och den anpassningsbara spädbarnsinsatsen.

Installera det enkelt med bilens bälte eller ISOfix-bas. Prisvärdheten gör detta babyskydd unikt på marknaden och det är dessutom kompatibelt med en mängd olika barnvagnar.

4. Cybex Cloud Z i-Size

Cybex Cloud Z i-Size tar babyskydd till en ny nivå med sin innovativa roterande mekanism, som inte bara gör livet enklare för föräldrar utan även ger överlägset skydd och komfort till de små passagerarna. Här är en djupgående recension av detta prisbelönta babyskydd:

Cybex Cloud Z i-Size har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser och är godkänd av flera pålitliga organisationer, inklusive ADAC, Stiftung Warentest, ÖAMTC, TCS, Autobild och Auto Motor Sport. Babyskyddet är utrustat med det integrerade Linear Side-impact Protection-systemet, som har vidareutvecklats för att erbjuda ännu bättre skydd vid sidokollisioner.

Systemet fälls ut på sidan närmast bildörren och minskar de första stötarna vid en sidokollision, vilket tillsammans med den flexibla energiabsorberande stommen minskar kraften vid en sidokrock med hela 25%.

Babyskyddet kan enkelt klickas i Cybex Z-bas (säljs separat) eller fästas på alla CYBEX- och gb-vagnar, vilket gör det till en del av ett flexibelt rese- och transportsystem.

Cybex Cloud Z i-Size är utformad för att växa med ditt barn. Nackstödet kan justeras i elva olika höjdpositioner, och selen gör det enkelt att anpassa babyskyddet efter ditt barns storlek. Dess Y-bälte är extra brett och försedd med mjuk vaddering för att säkerställa att det inte skaver mot barnets känsliga hud.

Cybex Cloud Z i-Size erbjuder inte bara överlägsen säkerhet utan också en hög grad av komfort för ditt barn. Babyskyddet är klätt i exklusiva och mjuka textilier som känns sköna mot barnets hud. Dess sufflett har även UV-skydd 50+ för att skydda mot solens skadliga strålar.

Spädbarnsinlägget möjliggör ett nästan rakt liggläge, vilket minimerar risken för att ditt barns huvud tippar framåt under sömn, vilket i sin tur kan minska risken för andningsproblem. I takt med att ditt barn växer är det möjligt att avlägsna spädbarnsinlägget för att göra mer plats och bibehålla bekvämligheten för ditt barn.

Nu till det som gör Cybex Cloud Z i-Size alldeles speciellt: Det här babyskyddet är inte bara säkert och bekvämt, det är även extremt användarvänligt tack vare den innovativa roterande mekanismen som gör det möjligt att enkelt rotera babyskyddet.

Denna funktion gör det lättare att sätta in och ta ur din baby ur skyddet. Det går smidigt att justera både roteringen och babyskyddets lutning med bara en hand.

Specifikationer

Vikt Babyskydd:4,8 kg
Maxvikt:13 kg
Ålder: Från 45-87 cm
Mått:67 x 44 x 38 cm
Rotering:360° gör det enklare att placera
och ta ur barnet ur babyskyddet
Användning:Bakåtvänd position
Montering:Bas eller
Bilens trepunktsbälte
Säkerhetsstandard:Godkänd enligt i-Size
Sufflett:Ja, UV-skydd 50+
Spädbarnsinlägg:Ja
Rengöring:Tvättbar klädsel
Övrigt:– Utfällbart sidokrockskydd gör
babyskyddet tryggt och säkert
– Energiabsorberande stomme
– Förlängningsbart rygg/nackstöd
– Justering av lutning- och roteringsfunktion
med en hand
– Flexibel installation på bas eller vagn

Testpanelens ord:
Cybex Cloud Z i-Size är en imponerande kombination av säkerhet, komfort och användarvänlighet. Dess roterande mekanism gör livet enklare för föräldrar, medan dess avancerade säkerhetsfunktioner garanterar att ditt barn är i goda händer.

Med tanke på dess höga kvalitet och prisvärdhet, är detta babyskydd definitivt värt att överväga.

5. Doona+ Babyskydd (skippa barnvagnen)

Doona+ Babyskydd är ett innovativt babyskydd som förändrar spelplanen både i och utanför bilen. Det är världens första babyskydd med en integrerad vagn. En otrolig smart design som ger föräldrar en säker och praktisk lösning.

Genom att helt enkelt trycka på en knapp fälls hjulen ut på Doona+ som nu kan användas som barnvagn. Denna funktion eliminerar behovet av att bära runt på ett tungt babyskydd och sparar dessutom bagageutrymme i din bil. Du behöver inte heller tänka på babyskyddets eventuella kompabilitet med din barnvagn.

Doona+ är utrustat med ett huvudstöd som ger extra komfort till ditt barn samtdigt som det bidrar till att förstärker sidokollisionsskyddet. För nyfödda erbjuder spädbarnsinsatsen en naturlig och bekväm hållning och position i babyskyddet och ser till att barnets huvud inte tippar fram och håller det på plats vid en eventuell kollision.

Fempunktsselen är enkel att justera och spänna åt, vilket garanterar att barnet sitter säkert. Men om selen behöver justeras i höjd behöver man dessvärre trä om den manuellt.

Doona+ är utrustad med en justerbar sufflett som ger bra skuggning under soliga dagar. Det finns även möjlighet att köpa extra solskydd som ett tillval.

Doona+ Babyskydd kan monteras på två sätt: antingen med en Isofixbas eller med bilens säkerhetsbälte. Att ta bort babyskyddet från basen görs enkelt med en tvåstegsknapp, vilket sparar tid och krångel.

Specifikationer

Vikt Babyskydd:7,35 kg
Vikt Bas:7,2 kg
Maxvikt:13 kg
Djup:82 cm
Bredd:44 cm
Höjd:99 cm
Mått hopfälld:H60 x B44 x D66 cm
Användning:Bakåtvänd position
Montering:Bas eller
Bilens trepunktsbälte
Förankringsmetod:Isofixbas
Sele:Fempunktssele
Bältesupphängning:Nej
Avtagbar klädsel:Ja
Säkerhetsstandard:Godkänd enligt ECE R44/04
Övrigt:– Miljövänlig textil baserad på bambufiber,
antibakteriell och hypoallergen

Testpanelens ord: Doona+ Babyskydd är en smidig och säker lösning för föräldrar som letar efter säkerhet och komfort. Dess integrerade vagnfunktion och huvudstödets förstärkta sidokollisionsskydd gör det till ett pålitligt val för transport av ditt barn i och utanför bilen.

Det här babyskyddet är så enkelt när det kommer till att transportera ditt barn frånplats a till b och friar dessutom upp plats i bagaget på bilen där vagnen annars skulle legat. Det enda negativa vi kan säga är att det är ganska tungt på över 7 kg, så om du har många trappor att bära det uppför kan det bli tungt.


Andra babyskydd vi testat och uppskattat:

Passar babyskydd eller bilbarnstol dig bäst? Vill du veta mer om bilbarnstolar? Då kan vi rekommendera att du kollar in vår guide med tips och råd för bästa bilbarnstolen 2024.


Köpguide: Vad ska man tänka på när man köper babyskydd?

köpguide babyskydd

Säkerhet

Säkerhet är av yttersta vikt när det gäller val av babyskydd. Här är några nyckelpunkter att tänka på när du överväger att köpa ett babyskydd:

Godkännande och standarder

Alla babyskydd som säljs i Sverige måste vara godkända enligt ECE R44/04 eller ECE R129 (i-Size) standarderna. Dessa standarder fastställer de grundläggande säkerhetskraven för bilbarnstolar i hela Europa.

Frivilliga tester och certifieringar

Vissa babyskydd har underkastats ytterligare frivilliga tester och certifieringar, inklusive Plus Testet, ADAC-testet eller NCAP-testet. Dessa tester sätter strängare krav på olika säkerhetsaspekter vid kollisioner, såsom huvudskydd, nackskydd och bröstskydd.

Installation

En avgörande faktor när det kommer till valet av babyskydd är hur det ska installeras. Numera finns flera alternativ när det kommer till hur man sätter fast babyskyddet. De olika alternativen kan vara avgörande både när det kommer till pris och när det kommer till vilken bil babyskyddet är kompatibel med. Läs mer om varianterna här nedan.

Babyskyddet bältas fast

Det alternativ som brukar vara allra billigast är det babyskydd som faktiskt passar alla bilar. Det här babyskyddet bältas fast med bilens trepunktsbälte och så länge det görs korrekt är det ett säkert och bra alternativ. Det finns skilda åsikter när det kommer till användarvänligheten av den här typen av babyskydd.

Då det inte har en bas tar det oftast mycket mindre plats och kan vara bra för dig som har en mindre bil eller flera bilstolar i baksätet. Samtidigt kan det vara ett störningsmoment att behöva sig in i bilen och bälta fast babyskyddet manuellt. '

Bältningen behöver i stort sett göras om varje gång oavsett om du tagit loss det eller ej. Å andra sidan vänjer man sig snabbt och processen blir allt lättare.

Att välja att fästa babyskyddet med bälte är smart för dig som inte vill spendera storkovan, det är ett säkert alternativ och ett babyskydd används trots allt bara några månader av ditt barns liv då barnet växer ur babyskyddet omkring 9-12 månaders ålder.

Isofix bas till babyskyddet

Ett babyskydd med Isofix-bas är avsett att monteras i bilsäten som är utrustade med just Isofix-fästen. Det är viktigt att notera att vissa Isofix-baser kanske inte passar optimalt i alla bilsäten, till exempel i de där sitsen ligger djupare. Med det i åtanke kan det vara nödvändigt att testa så att Isofix-basen passar bra i din bil innan du köper den.

En betydande fördel med att använda en Isofix-bas är den snabba och enkla installationen. Vanligtvis finns det ljud- och färgindikatorer som gör det mycket svårt att göra fel och när basen väl är fäst kan du enkelt klicka fast och av babyskyddet på ett kick.

Babyskydd med isofix är visserligen mycket bekvämare, men om pris är en faktor kanske du bör satsa på en annan modell. Det här gäller även om du vet med dig att du skiftar mellan olika bilar där inte alla är utrustade med isofix-fästen.

isofixbas till babyskydd

Babyskyddet har en bältad bas

Förutom alternativ babyskyddet bältas fast och iso-fix så finns det även alternativ när själva basen fästs med bälte. En bältad bas kan fästas i de flesta bilsäten och erbjuder en mer mångsidig monteringsmöjlighet. Det är värt att notera att monteringen inte är lika enkel och snabb som med en Isofix-bas. Men när basen är korrekt installerad, erbjuder den samma fördelar som en Isofix-bas. gör.

Med en bältad bas har du fördelen att basen är permanent installerad i bilen, och du kan enkelt sätta i och ta bort babyskyddet vid varje bilresa. Det ger flexibilitet och praktisk användning även om monteringsprocessen tar något längre tid än med en Isofix-bas.

Babyskydd som en del av ett paket

Babyskydd kan ofta köpas som en del av ett paket där babyskydd och senare bilbarnstol kan monteras på samma bas. Det innebär att samma bas används först med babyskyddet och senare med den bakåtvända bilbarnstolen när barnet växer. Det finns flera fördelar med att köpa babyskyddet som en del av ett paket.

Den främsta fördelen är att du då har en komplett och smidig bilbarnlösning för ditt barn fram till omkring 4 års ålder. Basen fungerar som en stabil plattform för både babyskyddet och den bakåtvända bilbarnstolen. Det sparar tid och pengar samtidigt som du slipper montera om när du vill byta från att montera babyskyddet i basen till att montera bilbarnstolen i basen.

Funktioner hos babyskyddet

När det kommer tillbabkyskydd så utvecklas de ständigt. Det innebär att det finns stora skillnader mellan olika babyskydd och deras funktioner. Några funktioner såsom solsufflett är vanligt förekommande men inte nödvändigtvis avgörande då det finns andra sätt att skydda ditt barn från solen medan det sitter i bilen.

Vissa babyskydd kan ha användbara tillägg såsom hjul (så att du kan undvika att flytta barnet från babyskydd till vagn om det sover), andra babyskydd har en funktion där de kan fästas direkt på basen till barnvagnen med hjälp av adaptrar (eller utan adaptrar om det är av samma varumärke). Detta är en mycket användbar funktion som vi rekommenderar.

Vill du läsa mer om vår bäst i test barnvagn? Kika in vår lista med bästa barnvagn här.

Obs! Trots att babyskydd är designade för att ditt barn ska sitta bekvämt är det inte lämpligt att ha babyskyddet som enda barnvagn (med undatg för babyskydd som erbjuder liggläge). Om ditt barn kommer att spendera längre stunder i vagnen rekommenderar vi en vanlig ligg eller sittdel på din vagnbas. Om du däremot bara ska köpa lite mat eller på ett annat snabbt ärende är detta en riktigt smidig lösning.

En del babyskydd har en funktion som gör det möjligt att snurra babyskyddet på basen så att du enkelt kan placera barnet i babyskyddet och sedan vända det bakåt innan du sätter dig för att köra. Ergonomiskt och energibesparande för dig som förälder men om du ofta kommer att bära in barnet i babyskyddet till hemmet eller liknande så är den här funktionen mer krävande än hjälpsam. Här handlar det helt enkelt om personliga preferenser och behov.

Komfort

En viktig del i valet av babyskydd är barnets komfort. Du bör se att bebisen har en bekväm liggande position i babyskyddet med rätt lutning. Det gör att barnets huvud inte tippar framåt när hen sover.

Babyskyddet ska ha ett trepunktsbälte eller ett fempunktsbälte som kan justeras så att barnet sitter säkert. Många gånger kan bältet justeras i höjd för att det ska sitta så bra som möjligt.

Sist men inte minst bör man ta hänsyn till barnsts komfort när det kommer till temperatur. Välj gärna ett babyskydd som är gjort av material som andas väl och reglerar temperaturen.

Pris

När det kommer till ditt barns säkerhet så förstår vi naturligtvis att det är känsligt att prata om pris. Ingen förälder vill spara in på sitt barns säkerhet till förmån för ett mindre säkert alternativ. Dock är pris ofta en faktor för en barnfamilj och vi vill därför påpeka att ett dyrare babyskydd inte nödvändigtvis innebär att det är bättre när det kommer till säkerhet.

Det handlar snarare oftast om olika extrafunktioner som bidrar till extra bekvämlighet. Vi vill dock slå ett litet slag för att betala några kronor mer för en isofix-bas (om du har möjlighet) då det bidrar till en säkrare installation och är en bekvämare lösning när du vill lyfta in och ur barnet i babyskyddet.

Därför bör du välja ett babyskydd med bas

När det kommer till valet av babyskydd är säkerheten alltid högst prioriterad. Den främsta anledningen till att välja ett babyskydd med en bas är just säkerheten. I en studie som gjordes 2019 av NFT visade det sig att av de bilbarnstolar som undersöktes var en av tio stolar felmonterade.

Samtidigt kunde man konstatera att flera barn i åldern 0 – 3 år satt eller i bakåtvända bilbarnstolar på passagerarplats där krockkudden var aktiv. Båda dessa situationer kan leda till direkt livsfara och därför rekommenderar man ofta att babyskydd och bilbarnstol monteras av en proffessionellt utbildad person som vet hur det ska göras.

Om du köper ett babyskydd som fästs enbart med bilens trepunktsbälte är det viktigt att det monteras korrekt varje gång. Många föräldrar upplever detta som en komplicerad process, och det finns en risk att man gör fel. Man bör även vara medveten om att vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast ett babyskydd utan bas.

Att välja ett babyskydd med bas innebär en enklare och säkrare monteringsprocess. Basen kan monteras enkelt, antingen med Isofix, vilket ger en mekanisk och pålitlig installation, eller med bilens trepunktsbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen, vilket minskar risken för felmontering. Och dessutom kan du få hjälp av en person som är utbildad inom den här typen av montering.

Så, om du vill säkerställa en hög nivå av krocksäkerhet och samtidigt förenkla din vardag, är valet av ett babyskydd med bas ett klokt beslut som ger både trygghet och bekvämlighet.

Köpa ett begagnat babyskydd

Begagnat babyskydd

Att köpa ett begagnat babyskydd kan vara ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ, men det finns vissa viktiga överväganden och försiktighetsåtgärder att ta innan du gör ett begagnatköp och det kan vara svårt att veta exakt vad man ska kika efter.

Därför väljer många det säkra före det osäkra och investerar i ett nytt helt säkert babyskydd. Om du trots allt känner att du kan tänka dig att köpa ett begagnat babyskydd är här några viktiga punkter att ta hänsyn till:

Kontrollera utgångsdatum

Babyskydd har en begränsad livslängd som anges av tillverkaren. Det är viktigt att kontrollera babyskyddets utgångsdatum för att se till att det fortfarande är säkert att använda. Om babyskyddet är förfallet eller snart förfaller, bör du undvika att köpa det.

Historik och skick

Ta reda på babyskyddets historia. Fråga säljaren om det har varit inblandat i några olyckor eller kollisioner tidigare, eftersom detta kan påverka säkerheten. Inspektera babyskyddet noggrant för eventuella skador, slitage eller sprickor i plasten, bältesanordningen eller stoppningen. Om det finns några tecken på skador eller slitaget, bör du undvika köpet.

Tillbehör och instruktioner

Se till att babyskyddet levereras med alla nödvändiga tillbehör, inklusive bältesbas, instruktionsmanual och eventuella extra kuddar eller inlägg. Det är viktigt att ha rätt monteringsutrustning och korrekta instruktioner för att säkerställa korrekt installation.

Regler och föreskrifter

Kontrollera att det begagnade babyskyddet uppfyller de aktuella säkerhetsstandarderna och föreskrifterna i ditt område. Ibland ändras säkerhetskraven över tid, så det är viktigt att babyskyddet fortfarande är i linje med de senaste normerna.

Garanti

Kontrollera om det begagnade babyskyddet fortfarande omfattas av någon form av tillverkargaranti. Vissa tillverkare erbjuder överförbara garantier, vilket kan vara till nytta om det skulle uppstå problem.

Vanliga frågor om babyskydd

Vilket är det bästa babyskyddet 2024?

Det bästa babyskyddet 2024 är enligt vår testpanel Maxi Cosi Pebble Pro i-size. Detta babyskydd erbjuder god komfort för barnet, samtidigt som det är lätt att klicka i babyskyddet på dess isofix bas på ett tryggt och säkert sätt. Det är bland annat dessa egenskaper som har gjort Maxi Cosi Pebble till ett av de mest populära babyskydden på marknaden.

Vi vill dock nogrant påpeka att det bästa babyskyddet för dig och ditt barn kan variera beroende på era personliga preferenser och behov.

Ta hjälp av vår köpguide och produktrecensioner för att hitta rätt produkt för din familj.

Hur ska man välja babyskydd?

1: Välj ett babyskydd som är godkänt enligt säkerhetsstandarder som ECE R44/04 eller ECE R129 (i-Size).
2: Se till att babyskyddet passar i din bil och har rätt vinkel för nyfödda.
3: Tänk på komfort och praktiska funktioner för både barnet och föräldrarna.

Hur monterar man ett babyskydd?

Det bästa och säkraste sättet att installera ett babyskydd eller en bilbarnstol är att få det utfört av ett utbildat proffs. Till exempel erbjuder butiker som säljer babyskydd ibland möjligheten attt få babyskyddet installerat av ett proffs.

Även bilförsäkringsbolag och organisationer som Nationalföreningen för Trafiksäkerhet i Sverige (NTF) erbjuder ibland säkerhetskontroller och installationstjänster för bilbarnstolar och babyskydd.

Det är en bra idé att utnyttja dessa tjänster för att försäkra dig om att ditt babyskydd är korrekt installerat och att ditt barn reser säkert.

Vad har man för bilstol till nyfödd?

Nyfödda bör använda ett babyskydd som är anpassat för deras ålder och vikt. Babyskydd är den vanligaste typen av bilstol för nyfödda på grund av dess liggande position och skyddsnivå.

Hur länge får ett barn sitta i babyskydd?

Det varierar beroende på babyskyddets vikt- och längdbegränsningar, men vanligtvis kan barn använda dem upp till cirka 9-13 kg eller 75-80 cm.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. Efter det kan barnet byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Kan man fästa babyskyddet utan isofix?

Ja, med bilens trepunktsbälte. Om du har har köpt en bilstol utan bas kommer det att bältas fast i bilen med hjälp av bilens trepunktsbälte.

Det här är ett säkert och bekvämt alternativt om det görs på rätt sätt men kan leda till onödiga risker om det monteras felaktigt. Då kan det rentav leda till livsfara vid krock.

Därför bör du vara lika nogrann var gång du monterar det och se till att du blir upplärd av en kunnig person.

Är Maxi-Cosi babyskydd bra?

Maxi-Cosi är en populär och välkänd tillverkare av babyskydd och bilbarnstolar. Deras produkter är ofta kända för att vara av hög kvalitet och säkerhet.

Det är viktigt att göra en noggrann bedömning av det specifika Maxi-Cosi babyskyddet du överväger genom att titta på recensioner, säkerhetstester och säkerställa att det uppfyller dina behov och krav.

I vår topplista ovan hittar du några populära och bra babyskydd från märket Maxi-Cosi.

Vad kostar ett babyskydd?

Vad ett babyskydd kostar varierar beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett kan priserna för babyskydd variera från runt 1 000 kronor till flera tusen kronor, beroende på kvalitet och funktioner.

Det är viktigt att jämföra olika alternativ och hitta ett som passar din budget och samtidigt uppfyller säkerhetskraven och dina specifika behov.

Måste jag köpa nytt babyskydd till min bebis?

Ja, om ditt barn har vuxit ur sitt nuvarande babyskydd enligt tillverkarens rekommendationer, måste du köpa en ny bilbarnstol som passar din bebis nuvarande storlek och vikt för att säkerställa att de reser säkert.

Om du syftar på om det går bra att köpa ett begagnat babyskydd till ditt barn så har vi ett mer utförligt svar till dig i vår guide på denna sida.