Gravidkudde: Bäst i test

Att det kan vara svårt att hitta en bekväm sovställning när man är gravid är århundradets underdrift. En bra gravidkudde är ett bra sätt att öka chanserna till några timmars sammanhängande sömn.

Gravidkudden kan avlasta tyngden från magen och lindra smärtor i rygg och nacke genom att hjälpa dig till en bekväm sovställning. Gravidkudden kan inte bara användas under graviditeten utan är även användbar när ditt barn fötts eftersom den dubblar som amningskudde. Tillsammans ska vi nu hjälpas åt att hitta den bästa gravidkudden för dig!

Gravidkudden designad för att avlasta

En gravidkudde är specifikt utformad för att hjälpa till att avlasta och ge stöd åt nacke, rygg och mage hos den gravida. Gravidkuddar ser olika ut till utseende och även när det gäller stoppning. Gemensamt för de flesta gravidkuddar är att de oftast är något formbara för att kunna anpassa sig efter kroppen.

Många gravidkuddar ger även bra stöd vid amning och kan därför användas som amningskudde.

Bästa gravidkudden 2023

Vi på Barnfavoriter har noga skannat av marknaden i vår jakt på de bästa gravidkuddarna. Bland våra testobjekt har vi valt ut egna favoriter, marknadsledande gravidkuddar i olika modeller och nytillskott på marknaden 2023. 

1. Candide Air Multirelax Gravidkudde

Gravidkudde Candide Air Multirelax test

Candide Air Multirelax är mer än bara en gravid- och amningskudde. Denna kudde har två olika stoppningar och ett flertal olika funktioner. Faktum är att den fungerar som en gravidkudde, amningskudde, sittstöd OCH babysitter. Bara detta säger ju en hel del om hur funktionell och användbar denna produkt är.

De olika stoppningarna i Candide Air Multirelax gravidkudde består av EPS-kulor. Denna stoppning gör kudden formbar. Den andra sidan består av en stoppning i memoryfoam och hjälper till att ge ett stadigare stöd. Fodralet är avtagbart och tvättas i 40 grader och har tillverkats i Oeko-Tex certifierad bomull samt polyester.

För Candide Air Multirelax gravidkudde får man räkna med att betala strax under tusenlappen men kuddens många olika funktioner gör att man snabbt tjänat in summan flera gånger om. 

Denna gravidkudde är själva definitionen av hög kvalitet då den tack vare blandningen av eps-kulor och memoryfoam kan användas på en mängd olika sätt.


2. bbHugme gravid- och amningskudde

bbHugme gravid och amningskudde test

Ja, om du kikat runt på nätet efter en gravidkudde som kan ge bra stöd till både ammande och gravida kvinnor så har du säkerligen stött på bbHugme gravid- och amningskudde. Detta är en lyxig gravidkudde som skapats för att ge både mamma och barn bästa möjliga förutsättningar till att känna sig belåtna. 

Det är inte den billigaste gravidkudden på marknaden men definitivt en av de bästa. Den har en snygg design, kommer i flera olika färger men framförallt är den tillverkad i material som är skonsamma mot både dig och bebis. 

bbHugme gravid- och amningskudde har ett avtagbart överdrag som går att tvätta i maskin (30 grader, kudden handtvättas vid behov). Stoppningen av eps-kulor gör kudden formbar så att den kan ge stöd och avlastning för hela kroppen. 

Något som definitivt motiverar det något högre priset är att kudden även fungerar som amningskudde.


3. Umami Dreamgenii gravidkudde

Umami Dreamgenii gravidkudde test

Umami Dreamgenii gravidkudde är lätt att känna igen på sitt unika utseende. Den här kudden är specifikt utformad för att ge ett bra stöd till svank, rygg och knän. Kudden är dessutom framtagen för att hjälpa dig att ligga på din vänstra sida, något som anses vara det bästa får både dig och din bebis. 

Umami Dreamgenii är till utseende och design inget iögonfallande spektakel. Denna gravidkudde kommer i lugna färger som vit och grå, och utan mönster. Ett perfekt val för den som inte vill att kudden drar uppmärksamhet till sig.

Umami Dreamgenii är ett bra val för dig som vill ha e skön och funktionell gravidkudde som senare kan användas som amningskudde. Denna kommer till ett något lägre pris, och saknar kanske lyxkänslan som vår listetta besitter, men har definitivt något att ge både när det kommer till kvalitet och pris. Ett bra val helt enkelt!

För den som vill krydda till looken på si Dreamgenii gravidkudde finns avtagbara överdrag att köpa i flera olika färger och designer. Alla överdragen är tvättbara i maskin på 40 grader vilket gör det enkelt att hålla kudden ren och fräsch.


Hur väljer vi ut bästa gravidkudden?

Att hitta marknadens bästa gravidkudde är inte lika lätt som det kan låta. Gravidkuddar kommer i en uppsjö av modeller, i olika material, med fast och mindre fast stoppning etc. Vilken gravidkudde man i slutänden föredrar är naturligtvis upp till personlig preferens men det finns ett flertal faktorer som en bra gravidkudde bör uppfylla. I vårt test av bästa gravidkuddar har vi bland annat tagit hänsyn till:

Kvalitet

En av de viktigaste sakerna när du köper en gravidkudde är att den är av god kvalitet. Om kudden efter en kort tids användande till exempel börjar tappa formen kommer den snart sluta fylla sin funktion. Helst ska kudden hålla både under graviditet och amningsperiod och gärna till mer än ett barn.

Pris

Som vanligt är kan man ofta räkna med att betala lite mer för en produkt av hög kvalitet men vi tycker inte du ska betala ett överpris för en produkt som kanske mest tar betalt för sitt namn eller snygga design. Vi anser helt enkelt att priset ska reflektera kvaliteten.

Funktion

Vi sätter verkligen pris på när gravidkudden fyller mer än bara en funktion, det vill säga när gravidkudden har en sådan utformning och flexibilitet att den även kan användas som stöd vid amning. 

I gravidkuddens funktionalitet ingår även möjligheten till rengöring. Helst bör den kunna tvättas i maskin. För helt ärligt, vem har tid för handtvätt med en nyfödd i hemmet?

Design

Ja, vilken gravidkudde du än väljer kommer den med största sannolikhet vara synlig och ta upp en hel del plats i ditt hem. Med det i åtanke är det naturligtvis alldeles utmärkt om kudden är dekorativt snygg också.

gravidkudde sova på sidan

Vilken gravidkudde är rätt för dig?

Det är många val som ska göras inför ett barns ankomst och flera av dessa behöver göras redan under graviditeten. Valet av gravidkudde kan med fördel göras när man känner att man behöver en sådan för att hjälpa till att avlasta rygg, nacke och mage. 

För att vara säker på att välja rätt gravidkudde bör du först fundera på vad den ska användas till. Vill du kunna använda efter graviditeten när du ammar bebisen? Är det viktigt att gravidkudden passar inredningen? Oavsett var du kommer fram till så finns där ett par saker som vi rekommenderar att du tar extra hänsyn till:

  • Tänk på att välja en gravidkudde som passar din budget. En billigare kudde kanske inte alltid har samma känsla av lyx, men kan gott och väl ge kroppen vad den behöver i form av stöttning.
  • Det ska vara enkelt att rengöra en gravidkudde. Det vill säga se till att välja en där överdraget går att tvätta i maskin. ( Alla de gravidkuddar vi tipsat om har ett överdrag som är enkelt att ta av för rengöring).
  • Välj en gravidkudde som kan dubbla som amningskudde. Oavsett om du planerar att amma eller flaskmata kommer du garanterat vara tacksam för stödet kudden ger under de många matstunder du och bebisen kommer spendera sittande i soffan eller sängen.

Hur använder man en gravidkudde?

Att sova på ryggen under den senare delen av en graviditet brukar inte bara bli obekvämt, det finns även forskning som tyder på att det inte skulle vara helt bra. Det man då syftar på när man säger att det är bättre att sova på sidan än på ryggen är att livmodern kan trycka på det stora blodkärlet (vena cava) när man sover på rygg. Detta kan leda till att man känner sig svimfärdig.

Det finns även forskning som tyder på att man kan minska risken att få dödfödda barn genom att undvika att sova på rygg eftersom barnet enligt studier kan drabbas av syrebrist om vena cava hamnar i kläm mellan ryggraden och livmodern.

Om du är en magsovare så kommer du dessvärre troligtvis få vänja dig vid att sova på annat sätt i takt med att magen växer. När magen blir tillräckligt stor kommer det i princip vara omöjligt att lägga sig på mage. Det är inte heller rekommenderat eftersom det kan trycka mot barnet men faktum är att du snart blir varse om barnet inte känner sig nöjd.

Det finns egentligen inga speciella rekommendationer när det gäller hur du ska använda en gravidkudde. Faktum är att du gör bäst i att prova dig fram. Känner du att det är magen som känns tung? Prova att lägga dig på sidan och stötta upp magen genom att placera din gravidkudde under den. Du kan även prova att lägga en del av gravidkudden mellan benen för att få en mer bekväm sovställning.

Om du istället känner att det är ryggraden som behöver extra stöd kan du placera din kudde vid ryggen som stöd.

De gravidkuddar som går att använda vid amning kan placeras på olika sätt för att ge stöd när du håller i bebis, hitta en position som passar både dig och ditt barn, men glöm aldrig att du behöver hålla i bebis trots stödet av gravidkudden.

Andra funktioner

En gravid och amningskudde kan vara användbar på flera sätt. Nedan tipsar vi om fler användningsområden för din kudde:

gravidkudde barn lära sig sitta upp
  • När bebisen bli gammal nog för att öva på att sitta kan du placera din kudde bakom och runt om bebis som skydd om hen skulle falla bakåt.
  • Gravidkudden är perfekt att använda som stöd när barnet ligger i din famn.
  • Titta på TV i sängen? Gravidkudden fungerar utmärkt som stöd bakom ryggen så att du får till den där perfekta vilande lutningen.

Sammanfattning gravidkudde

En bra gravidkudde hjälper gravida kvinnor att sova bättre om nätterna. Tack vare att gravidkuddar även kan användas som amningskudde blir kudden användbar på flera olika sätt. Det finns flera olika gravidkuddar och vilken modell som är rätt för dig är helt enkelt en smaksak. 

I vårt bäst i test av gravidkuddar finner du en blandning av gravidkuddar i olika prisklasser, och du kommer garanterat inte ha svårt att hitta en som passar dig, så att du också kan sova bättre under hela din graviditet.

Gravidkudde FAQ:

Vad gör en gravidkudde?

En gravidkudde har som främsta uppgift att avlasta din rygg, nacke och mage under den senare delen av graviditeten så att du kan sova bättre om nätterna.

Många gravidkuddar kan också användas som amningskudde när bebisen anlänt.

Vilken gravidkudde är bäst?

Det finns en uppsjö olika val och vilken som är bäst beror mycket på preferenser. En del föredrar vår listetta Candide Air Multirelax.

Andra gillar till exempel bbHugme eller Umami Dreamgenii. Det finns inga rätt eller fel här.

Hur hittar jag rätt gravidkudde?

Fundera över vilka egenskaper du önskar av en gravidkudde och vilken prisklass kudden får vara i. Kika igenom vår bäst i test här ovan så hittar du några riktigt bra alternativ.

Kan man använda gravidkudden efter graviditeten?

Absolut. Det finns många gravidkuddar som kan användas vid amning eller som sittstöd till bebisen.

Bör jag köpa gravidkudden online eller i fysisk butik?

Om du är någorlunda säker på hur du vill att din gravidkudde ska vara så hittar du garanterat ett större sortiment och bästa priser online.

Hur länge håller en gravidkudde?

Det är svårt att svara på. En kudde av bra kvalitet kan användas till flera barn men hur snabbt den slits beror helt och hållet på hur mycket den används, hur ofta den tvättas och hur du tar hand om den. En gravidkudde kan oftast användas till mer än ett barn.