Lekar i bilen för hela familjen

Att resa långa sträckor i bilen kan vara utmanande, särskilt med barn ombord. För att göra resan roligare och mer underhållande (och lättare att stå ut med) kan det vara smart av dig som förälder att förbereda både snacks och lekar i bilen.

På så vis kommer tiden att gå snabbare och det kommer utan tvekare bli en smidigare resa från början till slut. För att hjälpa dig på traven har vi samlat några lekar som hela familjen kan ta del av och njuta av under bilfärden.

Resebingo

Resebingo är en rolig lek som kan vara utmärkt underhållning både under en kortare och längre bilresa. Om bilresan är längre kan ni helt enkelt göra det lite svårare att få bingo genom att kräva fler objekt eller svårare objekt. Så här spelar du resebingo:

 • Beskrivning: Varje passagerare får en bingobricka med olika objekt som man kan se längs vägen (exempelvis lastbilar, kossor, eller vägskyltar).

  Målet är att markera av objekten när de dyker upp och man ser dem, och den första som får en rad avbockad ropar ”Bingo!” Om objekten stämmer vinner personen som ropat bingo först.
 • Vad som behövs: Bingobrickor med förtryckta objekt (går även bra att göra själv), pennor eller markörer.
bilbingo

20 Frågor

20 Frågor är en klassisk lek med ja och nej frågor. Fördelen med denna lek är att den kan varieras i all oändlighet och att det inte krävs något material för att leka den.

 • Beskrivning: En person tänker på något (en person, plats eller sak), och de andra i bilen har 20 frågor på sig att gissa vad det är. De som frågar får endast ställa frågor som kan besvaras med ”ja” eller ”nej”, och målet är att gissa rätt inom de 20 frågorna.
 • Vad som behövs: Fantasi och en person som tänker på något att gissa.

Vill du ha tips och idéer på vad du kan göra på semestern i Sverige med barn, kika in här.

bilbingo bingo

Bilbingo

Bilbingo är en annan form av bingo som är populär bland lekar i bilen. Den främsta skillnaden här är att varje person själv ritar upp sin personliga bingobricka.

 • Beskrivning: Liknande resebingo, men i stället för förtryckta brickor får varje passagerare en tom bricka och måste fylla i den med saker de tror att de kommer att se under resan. Målet är att markera av så många objekt som möjligt när de faktiskt dyker upp.
 • Vad som behövs: Tomma bingobrickor, pennor eller markörer.

Gissa djuret

Denna lek påminner om 20 frågor men är ett utmärkt exempel på lekar som kan vara lämpligare för mindre barn.

 • Beskrivning: En person tänker på ett djur och ger ledtrådar till de andra passagerarna om dess egenskaper. De andra måste gissa vilket djur det är baserat på ledtrådarna. Man kan begränsa antalet ledtrådar för att göra det mer utmanande.
 • Vad som behövs: Fantasi och en person som ger ledtrådar.

Att resa med små barn kan kräva en hel del packning i bilen, vill du hitta den bästa resevagnen för er?

Alfabetslek

I denna lek krävs det att alla deltagare är bekanta med bokstaver och stavning. Det kan därför vara en lite för svår lek för de allra minsta. Men om du har barn i skolåldern är det här en av flera populära billekar som kan spelas om och om igen:

 • Beskrivning: Starta med bokstaven A och försök hitta något längs vägen som börjar med den bokstaven. När alla har hittat något, går ni vidare till nästa bokstav. Målet är att gå igenom hela alfabetet.
 • Vad som behövs: Fantasi och observanta ögon.

Sånggissning

Om ni tycker om att sjunga kommer ni med största sannolikhet uppskatta sånglekar. I denna variant gäller det att den som sitter i passagerarsätet spelar upp låtar som de andra medpassagerarna kan gissa på. Alternativt kan var och en spela från sin mobil om alla har en sådan.

 • Beskrivning: Spela olika delar av olika sånger och låt passagerarna gissa vilken låt det är. Det kan vara refränger, verser eller introt. Den som gissar rätt får välja nästa låt.
 • Vad som behövs: En spellista med olika låtar, eller en mobil. Gör det till en mer avancerad lek genom att ge var och en papper och penna och stäm av och ge poäng när alla låtar är spelade.
färglek lekar i bilen

Färglek

Detta är en enkel lek som även passar de små. Det är även ett utmärkt sätt för barn att öva på färger.

 • Beskrivning: Varje passagerare väljer en färg och måste leta efter objekt längs vägen som matchar deras valda färg. De räknar sedan hur många objekt de hittar under en viss tidsperiod. Den som hittat flest vinner.
 • Vad som behövs: En lista med valda färger och något att räkna med.

Ordspråkslek

Ordspråksleken är både kul och lärorik. Den leder lätt till många skratt när missuppfattningar uppstår och blir lätt en favorit bland barnen i bilen.

 • Beskrivning: En person säger ett ord eller en fras, och de andra i bilen måste komma på ett ordspråk som innehåller det ordet eller frasen. Detta kan vara en rolig och utmanande sätt att lära sig nya ordspråk.
 • Vad som behövs: Fantasi och någorlunda kunskap om ordspråk.

Ordlek

Precis som med Alfabetsleken krävs det för denna lek först och främst att man är bekant med bokstäver och stavning, annar kan det bli svårt att delta i leken. Om du har lite äldre barn som börjat bekanta sig med bokstäver kan det dock vara en utmärkt billek som både tränar och underhåller alla passagerare:

 • Beskrivning: En person börjar med att säga ett ord. När turen kommer till nästa person ska denna person säga ett ord som börjar på samma bokstav som förgående ord slutade på. Man fortsätter sedan i tur och ordning tills någon säger fel eller inte kommer på ett ord. Personen är då ute ur leken.
 • Vad som behövs: Bokstavskunskap och god fantasi.

Skattjakt

Här är en mer fysisk lek att utföra när det andra inte räcker till. Tänk dock på att placera objekten så att ingen behöver förflytta sig från sin plats.

 • Beskrivning: Innan resan göm små leksaker eller godis runt om i bilen. Ge varje passagerare en lista med ledtrådar för att hjälpa dem hitta skatterna under resans gång.
 • Vad som behövs: Gömda skatter och en lista med ledtrådar.

Tips! Om du har små barn som gillar Babblarna är det ett utmärkt tips att köra skattjakt med de små figurerna eller ett gosedjur.

godis leksaker skattjakt

Minneslek

En minneslek kan bli väldigt rolig och ju fler deltagare ni är eftersom det gör leken svårare.

 • Beskrivning: En person säger en sak som de tar med sig på resan, till exempel ”Jag tar med mig en solhatt.” Nästa person måste upprepa den första saken och lägga till något eget, som ”Jag tar med mig en solhatt och en kamera.” Varje person fortsätter att upprepa och lägga till saker, och den som glömmer något är ute ur leken.
 • Vad som behövs: Fantasi och ett bra minne.

Historieberättelse

En spännande och rolig historia kan aldrig bli fel. Här kan hela familjen vara med och bygga en historia som kan bli riktigt underhållande. Skriv ner den så har du ett minne för livet.

 • Beskrivning: Börja en gemensam historia där varje passagerare bidrar med en mening i taget. Det kan bli en fantastisk historia eller rent av komisk när varje person lägger till sitt eget bidrag. Se hur kreativ och oväntad historien kan bli!
 • Vad som behövs: Fantasi och samarbete.

Dessa lekar är inte bara roliga utan också interaktiva och kan engagera hela familjen under resan. Kom ihåg att anpassa reglerna efter åldern och intressena hos dina medresenärer för att göra lekarna ännu mer njutbara.

Säkerheten först

De flesta av dessa lekar är så pass enkla att föraren utan tvekan kan delta i flera av dem. Att ställa frågor, eller försöka gissa rätt djur är inga svårigheter. Men tänk på att förarens främsta uppgift i bilen är att hålla sig själv, medpassagerare och andra bilar säkra på vägen.

Körning kan kräva koncentration och om läget inte är rätt kan det vara bra för föraren att hoppa över billekar helt och hållet.

Har du den säkraste och bästa bilbarnstolen eller bästa babyskydd för ditt barn? Har du äldre barn behöver då kan du hitta marknadens bästa bilkudde här.

Trevlig resa!

Trevlig resa önskas till hela familjen med dessa roliga bilspel! Oavsett om det är resebingo, 20 frågor, färglek eller någon annan lek, hoppas vi att dessa aktiviteter gör er bilresa mer njutbar och underhållande. Kom ihåg att anpassa lekarna efter åldrar och intressen för att skapa en engagerande och gemensam upplevelse.

Lycka till med att skapa minnesvärda stunder på vägen, och må resan vara fylld med skratt, glädje och samarbete!

barn som busar i bilen