Semester i Sverige med barn

Ska ni planera er nästa familjesemester och funderar på att utforska Sverige? Det är en fantastisk idé! Sverige erbjuder en mångfald av upplevelser som passar både små och stora resenärer. Från pittoreska landskap och spännande aktiviteter till barnvänliga attraktioner – det finns något för alla.

I denna artikel kommer vi att guida er genom de bästa destinationerna och tipsen för att skapa en minnesvärd och problemfri semester med barn i Sverige. Låt oss tillsammans upptäcka det svenska äventyret som hela familjen kommer att älska!

aktiviteter med barnen i sverige

Planera den perfekta semestern

Semester med barnen är inte bara en underbar tid att längta till, utan kräver även en hel del planering. Många väljer att åka utomlands för garanterat sol och bad, men vårt vackra land Sverige har mycket att erbjuda oss här på hemmaplan i både ur och skur och för alla åldrar!

Sammanfattning av aktiviteter med barn i Sverige

 1. Museum
 2. Nöjesparker
 3. Aktiviteter i Göteborg
 4. Aktiviteter i Stockholm
 5. Djurparker
 6. Inomhusaktiviteter
 7. Gratis aktiviteter
museum barn leker med vatten

Spännande museum för barn och vuxna

När du planerar den perfekta semestern med barnen är det viktigt att inkludera aktiviteter som engagerar och underhåller dem. Sverige har en mängd spännande museum som passar både barn och vuxna, och dessa kan vara perfekta utflyktsmål för hela familjen.

Sverige har en rik kulturell arv och många fascinerande museum att erbjuda för både barn och vuxna. Här är några fler museum som kan vara värda att inkludera i er planering för den perfekta semestern:

 • Junibacken, Stockholm: Junibacken är ett museum inspirerat av Astrid Lindgrens sagovärld. Här kan barnen stiga in i berättelserna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och många andra älskade karaktärer. Interaktiva utställningar och teaterföreställningar gör besöket både roligt och lärorikt.
 • Vasa Museum, Stockholm: Ett av världens mest besökta museum, Vasa Museum, visar det imponerande krigsskeppet Vasa som sjönk 1628 och bärgades nästan intakt 333 år senare. Det är en imponerande syn för både små och stora historia entusiaster.
 • Naturhistoriska Riksmuseet, Stockholm: Perfekt för familjer med en passion för naturen. Här kan ni utforska dinosaurieskelett, lära er om olika djurarter och uppleva interaktiva utställningar som väcker nyfikenheten hos barnen.
 • Skansen, Stockholm: Inte bara ett museum utan också en öppen luftutställning. Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och djurpark. Här kan ni vandra genom historiska byggnader, se svenska djurarter och njuta av traditionella evenemang.
 • Leksaksmuseet, Stockholm: Ett roligt och lekfullt museum för hela familjen. Här kan barnen utforska historien bakom olika leksaker och se gamla och nya favoriter.
 • Teknikens och Sjöfartens Hus, Malmö: Ett kombinerat teknik- och sjöfartsmuseum som erbjuder interaktiva utställningar om allt från rymdfärder till sjöfartens historia. Perfekt för familjer med nyfikna små forskare.
 • Medeltidsmuseet, Stockholm: Ge familjen en inblick i Sveriges medeltida historia. Museet har spännande utställningar om vardagslivet, riddare och slott.

Om du kommer åka på bilsemester så måste du spana in våra roliga och underhållande lekar i bilen för hela familjen!

pippi långstrump med häst

Nöjesparker för alla åldrar

För dig som vill ge dig ut på ett riktigt äventyr under din semester i Sverige med barn finns det gott om spännande nöjesparker att välja mellan. Här kan du till exempel besöka temaparken som High Chaparral, och Astrid Lindgrens Värld. Eller lägga er i blöt på valfritt vattenland, till exempel Skara Sommarland. Nedan finner du våra bästa tips.

Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är en magisk plats där sagorna blir verklighet. Beläget i Vimmerby, födelseorten av författaren Astrid Lindgren, erbjuder denna nöjespark en förtrollande atmosfär.

Barnen kan möta sina favoritkaraktärer som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga, och delta i teaterföreställningar och roliga aktiviteter. Hela familjen kan njuta av en dag fylld av lek och äventyr i denna sagolika värld.

På Astrid Lindgrens värld finns tillräckligt med aktiviteter för flera dagars underhållning och det går bra att hyra stuga i anslutning till platsen för den som vill utnyttja parken mer än en dag.

High Chaparral

High Chaparral är en vilda västern-nöjespark i Kulltorp (Småland) som tar besökare tillbaka i tiden till den amerikanska västerns guldålder. Parken erbjuder spännande shower med cowboys och indianer, åkturer och autentiska miljöer.

För familjer som älskar westernäventyr och vill uppleva en unik atmosfär från det förflutna är High Chaparral ett perfekt resmål. High Chaparral är ett äventyr som både stora och små kommer uppskatta och med rätt utstyrsel kommer ni utan tvekan hem med både episka minnen och fotografier.

Skara Sommarland

Skara Sommarland ligger i Skara och är en av Sveriges största vatten- och nöjesparker och passar perfekt för sommardagar fyllda med skratt och spänning. Parken har ett brett utbud av vattenrutschbanor, pooler och andra vattenaktiviteter.

Dessutom finns det även karuseller, lekområden och underhållning för alla åldrar. Skara Sommarland är en rolig och avslappnad plats där hela familjen kan njuta av soliga dagar och vattenäventyr.

Om du har mindre barn kanske du inte får möjlighet att utnyttja alla spännande attraktioner i detta vattenland och då kan alternativ som mindre äventyrsbad eller mindre vattenparker som Tosselilla i Skåne passa bra som alternativ.

Det är viktigt att skydda barnen både i vatten och utomhus aktiviteter. Detta kan du göra genom att både använda dig av solkräm för barn samt använda UV-kläder för barn.

karusell gunga

Aktiviteter i Göteborg

Göteborg är en poulär stad att besöka på semstern och det är utan tvekan en stand som har mycket att erbjuda för dig som ska semestra i Sverige med barn. Göteborg stad som erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för besökare i alla åldrar. Här är några populära aktiviteter att inkludera i din planering:

Liseberg

Liseberg är Skandinaviens största nöjespark och ett måste för familjer och äventyrslystna. Parken erbjuder en mängd spännande åkattraktioner, underhållande shower och evenemang, samt vackra trädgårdar. Oavsett om det är adrenalinkickar du är ute efter eller avkopplande stunder i grönskan, kommer Liseberg att tillfredsställa alla smaker.

Universeum

Universeum är ett interaktivt vetenskapscenter och ett av Nordens största sådana. Här kan du och din familj utforska olika världar, från regnskogar till marina miljöer. Det finns interaktiva utställningar, levande djur och experiment för att väcka nyfikenheten hos både barn och vuxna. Universeum är en rolig och lärorik upplevelse för hela familjen.

Linnéträdgården

För en lugnare och naturskön upplevelse, besök Linnéträdgården. Denna vackra trädgård är uppkallad efter Carl von Linné och visar en imponerande samling av växter och blommor. Det är en fridfull plats att promenera runt och njuta av naturen mitt i staden.

Göteborg har något att erbjuda för alla smaker, oavsett om du är intresserad av nöjesparker, vetenskapliga äventyr, konst eller avkopplande stunder i vacker natur.

Tips! Om du ska resa till Göteborg och vill få lite tips gällande resa med barnvagn då ska du klicka dig in här.

aktiviteter i Stockholm

Aktiviteter i Stockholm

Stockholm har ett rikt kulturellt och historiskt arv och erbjuder en mängd olika aktiviteter för besökare, stora som små. Här är några av de populära aktiviteterna att utforska i Stockholm:

Gröna Lund

Gröna Lund är en av Nordens äldsta nöjesparker och ligger vackert belägen på Djurgården. Parken erbjuder en spännande mix av åkattraktioner, konserter, och underhållning för hela familjen. Det är en fantastisk plats att uppleva både adrenalinkickar och musikaliska uppträdanden i en rolig atmosfär.

Skansen

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och djurpark, och det är en pärla mitt i Stockholm. Här kan du promenera genom historiska byggnader, uppleva traditionella evenemang och träffa nordiska djur som älgar och björnar. Det är en unik kombination av kultur, historia och natur.

Har du tur befinner du dig i Stockholm i samband med Allsång på Skansen och får vara med om en härlig skönsjungande stund tillsammans med familjen.

Har du mindre barn som behöver åka barnvagn och vill helst slippa behöva ta med barnvagnen? Få hjälp i vår guide hyra barnvagn.

Djurgården

Denna ö är en skatt av aktiviteter och sevärdheter. Förutom Gröna Lund och Skansen kan du besöka ABBA The Museum, Nordiska museet och promenera genom vackra parker och grönområden. Det är en plats där kultur och natur möts på ett harmoniskt sätt.

Gamla Stan

Det historiska Gamla Stan är en labyrint av smala gränder och torg med charmiga butiker, restauranger och historiska platser. Det är en perfekt plats för en avslappnad promenad för att utforska Stockholms äldsta kvarter.

zoo skjylt

Djurparker runt om i Sverige

Sverige finns flera fantastiska djurparker som erbjuder en nära upplevelse av djur från olika delar av världen. Här är några välkända djurparker runt om i landet:

Borås Djurpark

Borås Djurpark är känt för sin fokus på nordiska djur och deras naturliga miljöer. Här kan besökarna uppleva allt från björnar och älgar till rovdjur som varg och lodjur. Parken strävar efter att skapa en realistisk och lärorik miljö för både barn och vuxna.

Nordens Ark

Nordens Ark, beläget vid Kosterhavets nationalpark, är en djurpark och avelscentrum för hotade djurarter. Parken fokuserar på bevarande och är hem för ett brett utbud av nordiska och internationella djur, inklusive vargar, snöleoparder och amurleoparder. Nordens Ark är absolut en plats värd ett besök om du har vägarna förbi Bohuslän.

Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens Djurpark är en av Europas största djurparker och rymmer över 600 djur från hela världen. Besökare kan uppleva safariäventyr, se djurshower och utforska områden som Tiger World och Bamses Värld, speciellt utformade för de yngsta besökarna.

Förutom att vara en utmärkt djurpark har Kolmården även utökat med åkattraktioner och kan numera erbjuda en mer fullständig upplevelse som inkluderar både djur och nöjespark.

Skånes Djurpark

Skånes Djurpark, beläget i Höör, fokuserar på djur som är ursprungliga för Skandinavien. Parken strävar efter att återskapa naturliga livsmiljöer för sina djur och är hem för arter som varg, björn, och ren. Det är en perfekt plats för familjer att lära sig mer om de nordiska djurens biologi och beteende.

Den som vill har möjlighet att övernatta i parken i en form av tipis (som glamping tält), och förutom djuren i parken finns också en dinosaurpark och en form av höghöjdsbana.

barn i bollhav

Inomhusaktiviteter för regninga dagar

Eftersom vi befinner oss i Sverige är det rimligt att räkna med att vädret inte kommer vara på topp varje dag, tvärtom, här kan finnas behov för ett flertal aktiviteter som kan göras inomhus.

Under regniga dagar kan det vara utmärkt att utforska inomhusaktiviteter som passar hela familjen. Här är några förslag på roliga inomhusaktiviteter:

Leos Lekland

Leos Lekland är en populär inomhuslekplats som finns på många platser runt om i Sverige. Här kan barnen leka fritt och tryggt i en rolig och inspirerande miljö. Leklandet erbjuder hoppborgar, klätterställningar och andra lekredskap som håller barnen underhållna under regniga dagar.

Hos Leos Lekland finns även möjlighet att äta, men tänk på att det inte är tillåtet att ta med egen massäck. Här erbjuds istället ett bra utbud av mat för barn och vuxna.

Jump Yard

För äldre barn och tonåringar kan en trampolinpark som Jump Yard vara den perfekta inomhusaktiviteten. Här kan man hoppa och studsa på stora trampoliner, utmana sig själv i hinderbanor och prova på olika akrobatiska övningar. Det är en rolig och energifylld aktivitet som passar bra när vädret är mindre samarbetsvilligt.

Bio

En klassisk inomhusaktivitet för regniga dagar är ett biobesök. Ta med hela familjen till närmaste biograf och njut av en film tillsammans. Många biografer har specialvisningar och evenemang för barn, vilket gör det till en trevlig och avkopplande upplevelse.

Var inte rädd för att ta med de allra minsta på bion. Barnbiograf är till för barn och om ditt barn har svårt att sitta still under hela filmen så är det inget du behöver vara orolig för. Läs under beskrivningen av filmen hur lång den är och för vilken ålder den rekommenderas.

Vilken är den bästa resevagnen att ha med sig på semestern, kika in och läs mer i vår guide.

Gratis aktiviteter

När det kommer till att semestra med barn i Sverige finns det som du ser ovan ett utmärkt utbud av aktiviteter. Samtidigt som det finns en blandning av aktiviteter för alla plånböcker förstår vi att det snabbt kan springa iväg.

Därför rekommenderar vi att du blandar upp de lite mer kostsamma äventyren med gratis aktiviteter. Barnen är oftast lättare att underhålla än vad man tror. Runt om i Sverige finns otaliga alternativ till aktiviteter ni kan göra utan att det kostar en krona, bland annat följande:

 • Sveriges kommuner är duktiga på att investera i roliga lekplatser för barnen. Kolla upp stora eller unika lekplatser i de områden ni kommer befinna er. Packa en matlåda med smarriga mackor eller annat gott och ni har gratis underhållning timmar framöver.
 • Runt om i Sverige finns det gott om parker med gratis underhållning. I söder har du fantastiska Folkets Park i Malmö och Hembygdsparken i Ängelholm. I Göteborg finner du Slottsskogen där de beryktade pingvinerna kan ses och befinner du dig mer norrut har du flera liknande alternativ att välja mellan.
 • Utomhusteater är något som det inte så sällan bjuds på under sommarhalvåret och många av dem är dessutom gratis. Kolla in programmet i kommunen du kommer befinna dig för att ser vad det finns att hitta på.
 • Stranden är en plats som inte bör glömmas bort när det kommer till gratisaktiviteter. Runt om i Sverige finns också underbart vackra stränder som kan mäta sig med många av de stränder du finner i Sydeuropa. Varför inte kolla in Falkenberg och Skanör, Böda Strand på Öland eller den vackra stranden i Tylösand utanför Halmstad?
 • Biblioteket är ett utmärkt gratisalternativ för de regniga dagarna. Inte nog med att du själv kan engagera barnen i bokläsning, bibliotek ordnar inte sällan sagostunder med högläsning för små de små barnen helt kostnadsfritt.
lekplats för barn

Tips inför semester i sverige med barn

Ett bra tips innan du ger dig ut på semester i Sverige med barnen är att göra en någorlunda planering. Om ni ska röra er mellan olika platser kan det till exempel vara smart att kolla hur olika platser har öppet, och om de erbjuder några särskilda evenemang de dagar som är aktuella för er.

Att kolla väderleksrapporten långt i förväg gör sällan mycket nytta, men vi rekommenderar att ha en backup plan om vädret skulle tvärvägra att samarbeta. Kanske kan man styra om i schemat och låta barnen välja mellan olika inomhusaktiviteter om det skulle krisa.

Allt ni gör behöver inte kosta massor med pengar och barnens förväntningar uppfyller du oftast lättare än du tror. Släng ett öga på vilka gratis aktiviteter du hittar i närheten och besök dessa när det passar.

Packa för olika scenarion. Kanske har ni planerat för Skara Sommarland eller annat vattenland – men om vädret är bråkigt kan ett annat resmål vara ett bättre alternativ. Om ni kommer vara på roadtrip i flera dagar rekommenderar vi att ni packar en blandning av kläder och skor.

Avslutningsvis

Semestern är en härlig tid att vara förälder men förväntningarna från de små kan vara stressande och påfrestande. Man vill inte göra någon besviken, och man vill så klart fånga varje dyrbart ögonblick med de små. Speciellt med tanke på hur kort sommaren kan vara.. Det krävs dock inga långa eller dyra utlandsresor för att njuta av semester.

I Sverige finner du ett utmärkt utbud av alternativ med bland annat nöjesparker, djurparker, museeum och lekplatser. Gör en plan för fina och soliga dagar, såväl som de regniga och glåmiga. Och kom ihåg, det är tiden tillsammans som räknas!