Lära gå på pottan: En guide föräldrar med blöjbarn

Att lära ett barn att gå på pottan är en stor milstolpe i både barnets och föräldrarnas liv. Det markerar en övergång från spädbarn till ”stort barn” och är en viktig del av barnets utveckling.

Att få ett barn blöjfritt är dock inte alltid en enkel process och kan kräva tålamod, uppmuntran och en hel del uppmärksamhet. Nedan har vi skapat en utförlig artikel med tips för föräldrar som ska lära sina barn att gå på pottan och sluta med blöja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Hitta rätt tidpunkt

Du kan naturligtvis börja potträna ditt barn när du vill. Vissa börjar redan vid några månaders ålder, då för att vänja barnet vid pottan, men utan förväntningar om att barnet ska bli blöjfritt. Traditionellt sett börjar man inte med potträningen särskilt tidigt, och de flesta barn är redo att börja träna mellan 18-24 månaders ålder, men det varierar stort från barn till barn.

Tecken på att barnet är redo inkluderar intresse för att använda pottan, att kunna sitta stilla i korta perioder, och att barnet kan meddela när de är våta eller behöver gå på toaletten.

Skapa en positiv upplevelse

Potträningen ska vara en positiv erfarenhet för ditt barn. Välj en potta som barnet tycker om, och låt dem välja några av tillbehören (som en stegpall eller toalettsits). Uppmuntra och beröm ditt barn för varje litet framsteg, även bara för att ha provat sitta på pottan.

Låt ditt barn vara delaktigt i processen. Det kan inkludera att låta dem välja pottan eller toalettsitsen, samt att de får vara med och köpa underkläder. Detta kan hjälpa dem att känna sig mer involverade och engagerade i att bli blöjfria.

Skapa en rutin

Skapa en konsekvent rutin för pottan. Ta barnet till pottan på bestämda tider, som efter måltider eller innan läggdags. Detta hjälper barnet att bygga upp en rutin och lära sig när det är dags att gå på toaletten.

Under själva toalettbesöket kan det vara en bra idé att erbjuda barnet en bok eller annan “underhållning” för att hjälpa barnet vara tålmodigt och ge toalettbesöket tid utan att tröttna. Varför inte ta med Babblarna eller Greta Gris som underhållning under toalettbesöket?

Var konsekvent med potträningen, även när ni inte är hemma. Ta med en portabel potta eller se till att besöka toaletterna regelbundet när ni är ute.

my carry potty potta

Kläder som är lätta att hantera

Under träningen, använd kläder som är enkla för ditt barn att ta av och på. Detta gör det lättare för dem att använda pottan utan hjälp och stärker deras självständighet. Det kan även vara viktigt för att ge barnet möjlighet att hinna med mer akuta toalettbesök då små barn ofta kommer på sig i sista sekund.

Vid badning rekommenderar vi dig att använda en badblöja för att underlätta för barnet och dig som förälder.

Att använda sig av potträningsbyxor som liknar vanliga underkläder, är ett bra val för att få barnet att byta ut blöjan men som ändå skyddar ifall olyckan skulle vara framme.

Hantera bakslag med tålamod

Var beredd på olyckor och hantera dem med tålamod. Bli inte arg eller visa frustration om ditt barn har en olycka. Påminn dem istället vänligt om att använda pottan nästa gång.

Det kan finnas behov att påminna barn om att de inte får glömma att gå på pottan. Regelbundna frågor kan vara hjälpsamt för barnen så att de inte glömmer bort att känna efter om de är uppslukade av lek eller annat.

Läs barnets signaler

Var uppmärksam på ditt barns signaler och tecken på att de behöver gå på toaletten. Det kan vara allt från att dansa på plats till att säga specifika ord. Att reagera snabbt på dessa signaler kan förhindra olyckor och stärka barnets förståelse för sin egen kropp.

Använd uppmuntran och belöningar

Uppmuntran och ibland små belöningar kan vara effektiva. Detta kan vara klistermärken på en belöningskarta eller beröm för ett jobb väl utfört. Se till att belöningen är omedelbar så att barnet förstår sambandet mellan handlingen och belöningen.

Varje litet steg framåt är värt att fira. Detta stärker barnets självkänsla och uppmuntrar dem att fortsätta. Det behöver inte vara stora belöningar – erkännande och kärlek är ofta tillräckligt.

Ha realistiska förväntningar

Kom ihåg att träningen är en process. Det kan ta veckor eller till och med månader. Varje barn är unikt, och det finns ingen ”en storlek passar alla”-metod för att bli blöjfri. Anpassa processen efter ditt barns behov och tempo.

Vänta med Natt-träning

Var medveten om att bli blöjfri på dagen och att bli blöjfri på natten kan vara två olika processer. Många barn behöver längre tid på sig för att vara torra på natten. Prioritera dagträningen och ta sedan itu med natt-träningen när ditt barn känner sig redo.

Sammanfattning

Att lära sig gå på pottan är en stor händelse i ett barns liv och kan vara en utmanande tid för föräldrar. Potträningen är en resa som kräver tålamod, förståelse och ett positivt förhållningssätt.

Genom att följa dessa tips och lyssna till ditt barns behov kan du skapa en lyckad och stressfri upplevelse för er båda. Kom ihåg att varje barn är unikt och att processen kan se olika ut för alla. Det viktigaste är att ge ditt barn kärlek och stöd genom denna viktiga milsten.