Bästa Spjälskydd: Så här väljer du rätt

Bästa spjälskydd för din bebis spjälsäng? Vi har finkammat utbudet på marknaden, och med hjälp av egna och andras erfarenheter korat de bästa spjälskydden. Nedan listar vi våra favoriter med hänsyn till design, material, kvalitet och pris. Fortsätt läsa för att se vinnaren av bästa spjälskyddet i vår spjälskydd bäst i test 2023.

Bästa spjälskyddet 2023

I vår bäst i test lista finner du våra favoriter bland årets bästa spjälskydd. Bland spjälskydden vi listat finns även flera olika prisklasser, samt modeller som passar de flesta spjälsängar. Speciellt har vi uppmärksammat säkerhet, material och design.

1. NG Baby MOOD 

NG Baby MOOD är ett spjälskydd från NG Baby som är tillverkat i linnetyg. Detta spjälskydd är designat och tillverkat i Sverige och finns i flera olika färger. Stoppningen är skapad av fibervadd och har som uppgift att skydda ditt barn från att slå sig på sängens kanter eller spjälor. Spjälskyddet ser även till att armar och ben inte sticker ut sängen. 

NG Baby MOODs design med volang passar utmärkt för den som letar efter ett spjälskydd i lite mer romantiskt spjälskydd. Samtidigt gör linnetyget att spjälskyddet känns modernt och trendigt. Sammantaget anser vi att NG Baby Mood är det bästa spjälskyddet på marknaden i år.

Ng Baby Mood Spjälskydd
 • Svensk design och kvalitet
 • Skyddar din bebis från att sticka ut armar och ben ur sängen eller slå sig på något hårt
 • Helt fri från kemiska tillsatser enligt tillverkaren.
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Snygg design och flera färgval
 • Trendigt och fungerar som inredningsdetalj
 • Finns både till vagga och spjälsäng

2. Garbo&Friends Spjälskydd

Om du letar efter ett spjälskydd av god kvalitet men även vackert mönster så bör du kika en gång extra på Garbo&Friends. Bland våra favoriter finner du modellen “SE Botany” som är mönstrat och kommer i en beige färg. Tyget går i dämpade toner vilket gör att intrycket blir lugnt och harmoniskt. Detta spjälskydd kommer även i flera andra olika designer.

Garbo&Friends spjälskydd har ett tyg av bomull och vaddering av skum som hjälper till att skydda ditt barn. Spjälskyddet passar till de mest vanliga storlekarna på spjälsängar och har måttet 60 x 120 cm. Ett snyggt spjälskydd av hög kvalitet som definitivt hör hemma bland marknadens bästa spjälskydd.

Garbo&Friends Spjälskydd
 • Hindrar ditt barn från att fastna med armar eller ben mellan spjälorna
 • Snygg design och inredningsdetalj
 • Tjockt nog att skydda ditt barn mot sängens hårda kanter
 • Oeko-Tex Klass 1-certifierad
 • Tvättbart i 40 grader
 • Lätt att montera

3. Filibabba spjälskydd

Filibabba spjälskydd kommer i en lekfull design och är klädd helt i tyg av ekologisk bomull. För dig som vill värna både om din baby och om miljön är detta därför ett bra val. Spjälskyddet finns i flera olika utföranden så att du ska kunna hitta ett som passar dig och ditt barn perfekt. 

En fördel med spjälskyddet från Filibaba är att tyget av ekologisk bomull är avtagbart och kan maskintvättas i 30 grader. 

Om du väljer att köpa Filibabas spjälskydd får du en produkt som är lagom tjock och mjuk och passar in i de flesta spjälsängar. Mått: 60 x 120 cm. Ett stadigt spjälskydd som ger en säker och ombonad plats i spjälsängen.

 • Skyddar ditt barn från hårda kanter så du kan känna dig trygg
 • Förhindrar att ditt barn fastnar med armar eller ben mellan spjälorna på sin säng
 • Finns i flera fina färger
 • Klädd i tyg av ekologisk bomull (GOTS-certifierad).
 • Skötselråd: Överdraget tvättas i maskin på 30 grader

4. Sebra Spjälskydd

Sebra spjälskydd kommer i en fin quiltad design i flera färger som ligger precis rätt i tiden. Med Sebra spjälskydd kan du vara säker på att ditt barn skyddas från att slå sig på sängens hårda spjälor, samt att ben och armar inte sticker ut mellan spjälorna.

För dig som letar efter ett spjälskydd som även är en fin inredningsdetalj, och har en design som ligger rätt i tiden, är spjälskyddet från Sebra ett självklart val. Fyllningen består av återvunnen polyester medan klädseln har en exklusiv känsla och är skapad i 100% bomull. Produkten kan tvättas i maskin på 30 grader. Måtten 26 x 360 cm innebär att det passar alla spjälsängar av normal storlek. Det går bra att låta spjälskyddet överlappa om det skulle vara större än sängen.

sebra-spjalskydd
 • Hjälper ditt barn att hålla armar och ben innanför spjälorna
 • Klädd i 100% bomullsöverdrag
 • Finns i olika färger
 • Tvättråd: Avtagbar klädsel, maskintvätt 30°C.

5. Done by Deer Spjälskydd

Från Done by Deer kommer detta mycket fina spjälskydd till ett fördelaktigt pris. Spjälskyddet är skapad i Oeko-Tex-certifierad bomull och är tjockare än de flesta andra spjälskydd på marknaden. Detta spjälskydd mäter 350 x 26 cm och passar således de flesta spjälsängar, och specifikt de med måtten 120 x 60 cm.

Designen på Done by Deer spjälskydd är lekfull med diskret och färgvalen inkluderar vit, beige, blå och rosa.

Done by Deers spjälskydd kan maskintvättas i 40 grader, för att sedan lufttorkas. Detta gör spjälskyddet enkelt att rengöra när behovet uppstår.

 • Skyddar ditt barn från att fastna med armar och ben mellan spjälor
 • Extra tjockt för att barnet ska vara skyddat
 • Öko-Tex Certifierad
 • Tvättråd 40 grader och kan ta av tyget hjälp av dragkedja

Vad är ett spjälskydd?

Ett spjälskydd är en produkt som är avsedd att användas i spjälsängar eller vaggor. Dess främsta syfte är att hålla ditt barn säkert. Det vill säga, så att barnets armar eller ben inte fastnar mellan spjälorna eller att barnet slår sig på annat vis. Spjälskydd ger även sängen en mer ombonad känsla och gör sovplatsen lite “mindre” vilket kan vara fördelaktigt då ditt barn just spenderat många månader tryggt i en något trång livmoder.

Ett spjälskydd är vanligtvis en produkt gjord av tyg samt vaddering av något slag. Skyddet fästs på insidan av barnets säng och bör stoppas ner vid sidan av madrassen och knytas fast. Tänk på att alltid montera enligt anvisningar om sådana medföljer. Spjälskyddet skyddar inte sängen från kyla, så du bör ändå vara noga att klä barnet rätt när det är dags att sova.

bäst i test spjälskydd

Varför spjälskydd?

Under graviditeten ligger ditt barn ombonat och tryggt i din mage under nio månaders tid. När barnet föds blir dess favoritplats naturligtvis din varma famn, och trots att du gärna håller din sovande bebis i famnen kan det ibland finnas tillfällen när hen behöver sova i egen spjälsäng eller vagga.

Spjälsängar och vaggor med spjälor är säkra och det absolut bästa alternativet när det gäller sovplats till små barn, men spjälorna kan vara hårda. Det är av den anledningen som ett spjälskydd är ett lämpligt tillbehör.

Främst av säkerhetsskäl

Förutom att spjälskydd ger en mer ombonad känsla och design till spjälsängen så har det som uppgift att skydda din bebis.

Ett bra spjälskydd kan blandannat skydda ditt barn från att slå i spjälorna med kroppen eller huvudet, men även hjälpa till att förhindra att barnet sticker in ben eller armar mellan spjälorna.

Spjälskydd används främst för att skydda din bebis, om du letar efter en produkt som både hjälper till att skydda din bebis och hålla hen varm kan du istället kika närmare på en sovpåse.

Vad ska man ta hänsyn till när man köper spjälskydd?

Det är inga svårigheter att välja spjälskydd men det finns ett par saker att ta hänsyn till. 

 • Kontrollera storleken på skyddet så att det är rätt storlek för spjälsängen eller vaggan den är tänkt till
 • Köp spjälskyddet från välkända märken/butiker för att säkerställa att du får bra kvalitet
 • Spjälskydd kommer i flera olika färger. Om du tänkt använda det under en längre period eller till eventuella framtida barn kan en neutral färg, eller en favoritfärg vara ett bra val.
 • Skyddet bör vara både mjukt och lätt att montera
 • Om det spjälskydd du väljer är tvättbart i maskin i 40 grader kommer det underlätta för dig när det är dags att rengöra.

Är spjälskydd säkra?

Att oroa sig för sitt barns säkerhet är helt normalt för en förälder. Säkerheten är naturligtvis något att ta i beaktande, speciellt när det kommer till ditt barns sovplats. När det kommer till frågan huruvida spjälskydd är säkra så kan man tänka på följande vis:

 • Ett spjälskydd ska vara stabilt och inte för mjukt
 • Det ska monteras enligt anvisningar och sitta fast ordentligt. Undvik att ha lösa snören som hänger ner i spjälsängen och kontrollera med jämna mellanrum att allt sitter fast som det ska.
 • Spjälskyddet bör inte ha några hängande delar.
 • Ha ett allmänt säkerhetstänk precis som i övriga frågor när det gäller ditt barn.

Hur väljer vi ut våra favoriter?

När vi testar produkter hos Barnfavoriter.se finns det flera olika faktorer vi tar hänsyn till. Bland annat kikar vi på förra årets mest populära tillverkare av liknande produkter, andra bäst i test listor, sortimentet i butiker, men vi tar även hänsyn till våra egna erfarenheter. Baserat på detta väljer vi ut några favoriter som vi själva eller en utvald testgrupp får möjlighet att testa.

Efter att ha testat de olika produkterna sammanställer vi våra egna och andras erfarenheter och väljer ut våra favoriter. 

Vad tar vi hänsyn till när vi testar produkter?

Oavsett vilken typ av produkt vi testar finns det saker vi anser är väldigt viktiga. Vi kollar alltid på kvalitet, pris, material och säkerhet. Andra saker som vi uppskattar är när produkterna kommer i flera färger och även modeller.

Vanliga frågor och svar

Vilket är marknadens bästa spjälskydd?

Exakt vilket spjälskydd som är bäst för din bebis beror på dina och ditt barns behov. I vår spjälskydd bäst i test lista ovan finner du dock våra fem rekommendationer.

Måste man ha spjälskydd?

Ett spjälskydd finns till för att skydda din bebis från att sticka ut armar eller ben mellan spjälorna, samt för att skydda bebis från att slå i huvudet.

Det är inget tvång att ha ett spjälskydd, men vi och många anser att det bör finnas i en spjälsäng.

Vad kostar ett spjälskydd?

Det finns spjälskydd som passar de flesta budgetar. Beroende på önskan om material design etc kan priset variera från någon hundralapp upp mot flera hundra.